"Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη", υποστηρίζει ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ
Το βιβλίο του με τίτλο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση», το οποίο ήδη βρίσκεται σε δεύτερη έκδοση, παρουσίασε στο γεμάτο θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με παρόντες τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο δίνοντας τη δική του άποψη για τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. «Θέλω το βιβλίο να διαβαστεί απ’ όσους διαφωνούν αλλά θέλουν να ακούσουν και την άλλη άποψη», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική μας αυτογνωσία και να μην κυριαρχεί ο λαϊκισμός».
Ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, υπογράμμισε ότι το βιβλίο του πρώην υπουργού είναι σημαντικό «Αδικούνται. Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός Μνημονίου. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2011 την διαπραγμάτευση».
Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς εισήγαγε τη διετία 2010-12 το μύθο της «άλλης πολιτικής», αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε κι αγκάλισε το μνημόνιο (…) Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Του πήρε βέβαια 6 μήνες να καταλάβει και τελικά υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο», τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος, ενώ σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του Εurogroup, είπε ότι τελικά πέρασε και πάλι η θέση της Γερμανίας για τη διευθέτηση του χρέους: «Επαναλάμβανεται η ίδια διαδικασία, όπως το 2010 και το 2012», πρόσθεσε κι απέδωσε σαφείς ευθύνες στο Βερολίνο για τους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης από το 2010.
Ως καθοριστικό παράγοντα στην επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος υπέδειξε την κοινή απόφαση της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στη Ντοβίλ, όπου νοιάστηκαν, όπως είπε, για τη προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Γιώργος Παγουλάτος ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί τη πληρέστερη μέχρι τώρα μαρτυρία για το πώς προέκυψαν τα μνημόνια. «Δεν είναι αντικειμενική προφανώς, αλλά έχει στέρεα επιχειρήματα», σημείωσε.
Ο κ. Παγουλάτος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας μάλιστα ότι τη διετία 2010-12 συμπεριφέρθηκε όπως αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έστρεψε στη συνέχεια τα πυρά του τονίζοντας: «Το 2015 προχώρησε σε μια ανερμάτιστη διακυβέρνηση και η χώρα βίωσε όσα προσπάθησαν να αποφύγουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: κλείσιμο τραπεζών, capital controls, νέοι φόροι...».
Στη παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, παρενέβη ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, θέτοντας ευθεία ερωτήματα στον κ. Παπακωνσταντίνου για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο, όπως γιατί δεν εγκρίθηκε με 180 ψήφους από τη τότε Βουλή, ή γιατί δεν έγιναν εκλογές μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η ΝΔ τότε είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε, ενώ συμφώνησε ότι ήταν λάθος η μη προσφυγή στις κάλπες.
Στο ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Γκίκας Χαρδούβελης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αντρίκος Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ζαννιάς, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα.