«Προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη, αυτοί, οι οποίοι το κάνουν»
Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, την επιστολή που υπέγραψαν 87 βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας τη σύγκληση των οργάνων και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, στο Attica TV.
Ερωτηθείσα για τη συλλογή υπογραφών υπέρ του κ. Κασσελάκη, «το είδα» και έχει και τίτλο ότι «θα προστατεύσουν, ας πούμε, τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη, αυτοί, οι οποίοι το κάνουν. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβάται το διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατεύσει από κάτι. Νομίζω ότι υποτιμούν τον πρόεδρο, δεν νομίζω ότι του κάνουν καλό» παρατήρησε η πρώην υπουργός.
Σχετικά με τα κίνητρα του κειμένου υπογραφών, η κ. Γεροβασίλη εξήγησε πως «είχαμε πριν λίγες μέρες μια ανοιχτή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα social media που έβαζε σε ένα τεράστιο κείμενο όλη την ατζέντα των επόμενων βημάτων που ο ίδιος σκέφτεται και για την πολιτική κατάσταση και για τα ζητήματα που είχαν ανοίξει, έτσι κι αλλιώς, στην κοινωνία και για την Κεντροαριστερά και τα ζητήματα της λειτουργίας από εδώ και μπρος του κόμματος και πως σκέφτεται να προχωρήσει. Αυτά τέθηκαν ανοιχτά» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «όμως τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας έχουν περίπου έξι μήνες να συνεδριάσουν. Έγιναν Ευρωεκλογές, υπήρξε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ζητούν, το ζήτησαν και άλλοι βουλευτές προχθές, διότι διεκόπη η ΚΟ λόγω κωλύματος του προέδρου και με προγραμματισμό ότι θα συνεχιστεί, το οποίο και δεν έγινε βεβαίως, γιατί ο πρόεδρος χρειάστηκε να πάει ταξίδι» πρόσθεσε η κυρία Γεροβασίλη.
«Αυτά είναι θέματα, τα οποία συζητούνται στα όργανα. Επομένως θέσαμε την ατζέντα», τόνισε, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είθισται «πριν από κομματικές συζητήσεις, κάποιοι θέτουν και ατζέντες πολιτικές. Αυτό κάνει και αυτό το κείμενο, θέτει τρία πράγματα σε συζήτηση, από αυτά που δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς – και δεν μιλάω για προσωπικούς προβληματισμούς – μιλάω και για προβληματισμούς που εισπράττουμε και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και από τον κόσμο και από την κοινωνία κλπ».
«Ξέρετε, αυτό που για μένα ήταν πιο κρίσιμο και πιο επείγον και για αυτό και μπαίνει στην επιστολή είναι τα θέματα ήθους, θέματα διαφάνειας, τα οποία μπήκαν σε ατζέντα» εκμυστηρεύτηκε η πρώην υπουργός, η οποία ερωτηθείσα αν ο κ. Κασσελάκης εννοεί τα «μαύρα ταμεία», «βεβαίως, όπως και η δολοφονία χαρακτήρων για ανθρώπους, που το ίδιο το κόμμα κάλεσε σε μια δουλειά για να την κάνουν και την έκαναν με επάρκεια και από εκεί και πέρα υπήρξε και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων ως αργόμισθοι κτλ», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
Την ίδια ώρα, «αν κάτι ήταν πολύ ισχυρό στην Αριστερά, ήταν το κύριο και το είχε εντοπίσει ο κ. Βορίδης ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αυτό πρέπει να σπάσουμε, αυτό που πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού και για αυτό τα ζητήματα αυτά είναι πάρα πολύ λεπτά. Εκτός του ότι μας προσβάλλει τους ίδιους» παρατήρησε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Και πρόσθεσε, «Βεβαίως πρέπει να γίνει ανανέωση, βεβαίως πρέπει να γίνουν βήματα, θέτει προτάσεις ο πρόεδρος, σε πολλές από αυτές συμφωνώ, όπως για το ψηφιακό κόμμα, όπως για νέα πρόσωπα που πρέπει να περάσουν μπροστά, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι άνθρωποι που πορεύτηκαν με ανιδιοτέλεια σε αυτό το χώρο για πολλά χρόνια, μπορούν να προσβάλλονται. Δεν μπορώ να το δεχθώ».
«Όταν λέμε ότι όλο το πολιτικό σύστημα τα παίρνει, αυτό είναι το βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς: απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αυτές είναι δύο αιχμές του θέματος» τόνισε με το βλέμμα στραμμένο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ για το χαρακτήρα της επιστολής των «87», «δεν υπάρχει επιστολή ρήξης και δεν υπάρχει ρήξη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη», ξεκαθάρισε.
Απεναντίας, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «είναι μια ατζέντα, η οποία θέτει μερικά ζητήματα, για να συζητηθούν επειγόντως, όπως επιβάλλεται, στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διότι είμαστε ένα κόμμα και στην Αριστερά ξέρετε η συλλογική δράση προτάσσεται της ατομικής». «Σημασία έχει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πει την άποψή του χωρίς να ποινικοποιείται και αυτό είναι κατάκτηση στην Αριστερά, ξέρετε και πολλές φορές έχουμε κατηγορηθεί ως υπερβολικοί για αυτό», συμπλήρωσε.
«Το κείμενο είναι καθαρό. Δεν αμφισβητείται ο πρόεδρος, πιο καθαρά δεν μπορώ να το πω», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.
Σχετικά με την κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα, «αυτές είναι πολύ επιπόλαιες σκέψεις και υποτιμούν λίγο και τον Αλέξη Τσίπρα και όλους εμάς. Ο Αλέξης Τσίπρας από μόνος του έχει αποσυρθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τις διαδικασίες, έκατσε στην άκρη, παραμέρισε, για να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος στην συνέχεια επέλεξαν τα μέλη του τον πρόεδρό του». «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τη δουλειά που ξέρουμε όλοι, έχει κάνει το Ινστιτούτο και ασχολείται με τα θέματα, τα οποία ασχολείται, λοιπόν, και προφανώς ο ίδιος είναι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρών και στις προεκλογικές διαδικασίες και των Ευρωεκλογών. Τώρα, όποιος φαντάζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από πρόεδρος του κόμματος, για να υποσκάψει το κόμμα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κακόβουλη σκέψη» συμπέρανε η πρώην υπουργός.
«Από την άλλη, εμείς είμαστε πολιτικά στελέχη. Προφανώς δεν έχουμε την ιστορία του Αλέκου Φλαμπουράρη όλοι, έτσι; Γιατί ο Αλέκος είναι η ιστορία όλης της πορείας της νεότερης Αριστεράς», υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε, λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε το ίδιο βάρος φυσικά. Εμείς όμως είμαστε άνθρωποι που πολιτευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα με τις απόψεις μας». «Δεν είναι ότι στηρίζουμε έναν πρόεδρο, στηρίζαμε πολιτικές» εξήγησε, προσθέτοντας πως «αναγνωρίζουμε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αυτός που πήρε ένα κόμμα από το 4% και το έκανε κυβέρνηση της χώρας, πορευόμενος με τον τρόπο που γνωρίζουμε όλοι».
Ταυτόχρονα, «έχουμε οργώσει πολλά χιλιόμετρα για πολλά χρόνια», ανταπάντησε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε, εξηγώντας ότι «όποιος φαντάζεται ότι θα προχωρήσει μπροστά ξεχνώντας την ιστορία και το παρελθόν, προφανώς απατάται».
«Στην πολιτική ούτε υπάρχουν μπαμπάδες και μαμάδες, ούτε κανείς διεκδικεί τέτοιο ρόλο. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, αλλά ούτε και κανένας άλλος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εγώ μπορώ να κάνω σε κάποιον άλλο, επειδή είναι νεότερος, την καθοδήγηση ή την μαμά» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «η πολιτική αν δεν έχει αυτόνομες προσωπικότητες που ξέρουν πως πορεύονται και γιατί, προφανώς δεν είναι χρήσιμη στο πολιτικό σύστημα».
Τέλος για την αναστολή λειτουργίας της «Αυγής», «ως βουλευτής του κόμματος, εξαρχής, ξέρετε όταν ορκίζεσαι μετά περνάς από την Τράπεζα στη Βουλή. Μετά την ορκωμοσία και δίνεις μια πάγια εντολή με το ποσοστό που έχει ορίσει το κόμμα σου, να πηγαίνει στο κόμμα» γνωστοποίησε η κ. Γεροβασίλη, αποκαλύπτοντας πως «και βεβαίως, όποτε χρειάστηκε, και προεκλογικά τώρα πριν τις Ευρωεκλογές χρειάστηκε, οι βουλευτές να συνεισφέρουμε οικονομικά περισσότερο, διότι υπήρχαν, ξέραμε πάρα πολλά έξοδα και τα οικονομικά του κόμματος με δεδομένη την μείωση της κρατικής επιχορήγησης, δεν είναι τα καλύτερα».
«Ωστόσο, η κρατική επιχορήγηση είχε μειωθεί και από πολύ πριν, από τις προηγούμενες εκλογές, μετά το 2019, αφού μειώθηκε και η δύναμη του κόμματος και τα οικονομικά ήταν δύσκολα για τα μίντια του κόμματος. Έτσι, τότε έγινε ένα σχέδιο από τη διοίκηση των μίντια του κόμματος, ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο παρουσιάστηκε τότε στην Πολιτική Γραμματεία, προέβλεπε τότε κλείσιμο του καθημερινού φύλλου». Ωστόσο, «είδα μερικά κακόβουλα από χθες», επισήμανε η πρώην υπουργός, υπενθυμίζοντας πως «το Γενάρη του 2022, εφημερίδα «Έθνος», ο τίτλος είναι «ανατροπή στην απόφαση για κλείσιμο. Εξυγίανση εν λειτουργία». «Την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας εννοεί». «Και όλοι καταλαβαίνουμε και εγώ προσωπικά ότι πρέπει εδώ να παρθούν μέτρα. Φυσικά το κατανοώ και φυσικά θα καθίσω σε ένα τραπέζι που θα συζητήσουμε πως και με ποιο τρόπο, αλλά αυτό δεν γίνεται αιφνιδίως, χωρίς να συζητηθεί σε Πολιτική Γραμματεία τουλάχιστον» εξήγησε η κ. Γεροβασίλη, καταλήγοντας πως «γιατί είναι και η Ιστορία της Αριστεράς, αλλά είναι και εργαζόμενοι. Για το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα». Τέλος, «δεν ξέρω γιατί αναστατώθηκαν, γιατί η επιστολή είναι καθαρή. Μπορεί κανείς να τη διαβάσει», κατέληξε.