Οι αυλές των σπιτιών στην περιοχή έχουν καταληφθεί από τα πράσινα σκουλήκια, που κορφολογούν φυτά και λουλούδια
Οι κάμπιες απειλούν να μετατρέψουν σε… κρανίου τόπο την περιοχή της Τ.Κ. Αφράτου του δήμου Αγρινίου τις τελευταίες ημέρες. Η επέλαση τους στα πουρνάρια είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού ενώ έχει ήδη επεκταθεί και σε άλλα είδη δρυός με καταστροφικές συνέπειες.
Ήδη οι αυλές των σπιτιών στην περιοχή έχουν καταληφθεί από τα πράσινα σκουλήκια, που κορφολογούν φυτά και λουλούδια, ενώ το πρόβλημα εκδηλώθηκε περίπου ένα χλμ έξω από το χωριό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αφράτου κ. Καρβέλα, πρόκειται για ένα θέαμα τόσο θλιβερό, όσο και επικίνδυνο, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει «οι κάμπιες δεν έχουν αφήσει τίποτα»: «οι αυλές των σπιτιών δεν φαίνονται καν! Κάτω υπάρχουν μόνο κάμπιες, εκατοντάδες χιλιάδες, στα δέντρα, στους τοίχους των σπιτιών, μια ανυπόφορη κατάσταση».
Ο πρόεδρος του χωριού κάνει ότι περνά από το χέρι του ενώ έχει ήδη ενημερώσει το δασαρχείο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ενώ πρόκειται να δώσει και δείγμα από τα ζωύφια για μελέτη στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο : «τόσα χρόνια, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι αμέτρητες, έχουμε σοβαρό πρόβλημα», λέει ο κ. Καρβέλας.
Όπως μάλιστα σχολιάζει, είναι τέτοια η κατάσταση που ο ψεκασμός δεν αρκεί, εκτός κι αν γίνει από αέρος! «Ας ψεκάσουν τουλάχιστον γύρω από τις αυλές των σπιτιών. Δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας. Μπαίνουν στα σπίτι μας, στα ρούχα μας, στα υποδήματα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει αγανακτισμένος.
Το agriniopress.gr επικοινώνησε με το Δασαρχείο Αγρινίου και τη Δασάρχη κα Αλεξάνδρα Πολίτη, η οποία εμφανίζεται καθησυχαστική, ενώ ξεκαθαρίζει αρχικά πως οι ψεκασμοί από αέρος έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως εξηγεί η Δασάρχης, το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί έντονα και στο παρελθόν σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και του δήμου Αγρινίου. Αυτή την περίοδο μάλιστα, το φαινόμενο είναι έντονο σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επαρχίας.
«Πιθανότατα πρόκειται για τη λεγόμενη κάμπια δρυός. Πρέπει να καθησυχάσουμε τους πολίτες. Το φαινόμενο είναι αυτή τη στιγμή σε έξαρση, έχοντας ξεκινήσει από τον Απρίλιο και σε δύο εβδομάδες περίπου θα μειωθεί. Τα φυτά αναμένεται, όπως έχει αποδειχθεί και από παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, να επανέλθουν μετά από περίπου δύο μήνες. Από το Μπενάκειο Ινστιτούτο μας ενημέρωσαν ότι ψεκασμός δεν γίνεται σε καμία περιοχή και απλά αναμένεται να περιοριστεί το πρόβλημα και αυτό θα γίνει όταν οι κάμπιες περάσουν στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, γίνουν δηλαδή, πεταλούδες», αναφέρει η ίδια.
Σύμφωνα με την κα Πολίτη , ψεκασμός εδάφους θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει, όχι όμως όσο το φαινόμενο είναι σε έξαρση, αλλά πιο πριν, κάτι που όμως δύσκολα μπορεί να προβλεφτεί. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε και τέτοια μέριμνα δεν υπήρξε και σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η ίδια από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό.
Η Δασάρχης συνιστά ψυχραιμία και υπομονή στους κατοίκους του Αφράτου και των άλλων περιοχών που ενδεχομένως επλήγησαν από το φαινόμενο.
Περισσότερες ειδήσεις από το Αγρίνιο στο agriniopress.gr