Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε μια τοποθεσία της Σχριχαρικότα
Στην εκτόξευση ενός μίνι μη επανδρωμένου διαστημικού λεωφορείου προχώρησε σήμερα η Ινδία, μπαίνοντας δυναμικά στην «κούρσα» των χωρών που αναπτύσσουν επαναχρησιμοποιούμενα διαστημικά αεροσκάφη.
Το μοντέλο, μήκους 7 μέτρων, απογειώθηκε από την περιοχή 'Αντρα Πραντές και αναμένεται να διασχίσει απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα προτού ολοκληρώσει την πτήση του και καταπέσει στη θάλασσα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, από το 2011 οπότε και η NASA διέκοψε το πρόγραμμα Διαστημικών Λεωφορείων, έχει παρατηρηθεί έντονος ανταγωνισμός μεταξύ χωρών που προσπαθούν να αναπτύξουν εναλλακτικά σχέδια επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους τα οχήματα έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος της εξερεύνησης του διαστήματος.
Η Ινδία, προσπαθώντας να σταθεί στο ύψος της σε αυτόν το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα, έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για το διαστημικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα έχει κάνει ουσιαστική έρευνα. Το 2013 εκτόξευσε ένα Mars Orbiter, το πιο σημαντικό της εγχείρημα μέχρι σήμερα, ενώ έχει θέσει ως στόχο να εκτοξεύσει ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό λεωφορείο πλήρους κλίμακας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε μια τοποθεσία της Σχριχαρικότα. Το σκάφος βάρους 1,75 τόνων δεν αναμενόταν να επιβιώσει της πτήσης, ωστόσο είχε σχεδιαστεί ώστε να επιτρέψει στον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) να συλλέξει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις υπερηχητικές ταχύτητες και την αυτόνομη προσγείωση.
Επιπλέον, χρειάστηκαν 5 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξή του συγκεκριμένου μοντέλου, ενώ δαπανήθηκε 1 δις ρούπιες (περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή του. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι επαίνεσε τις προσπάθειες των επιστημόνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Εκτός από την Ινδία, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Ρωσία βρίσκονται επίσης στο στάδιο δοκιμών για την ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας.