«Δεν υπάρχει παραβίαση των περιοριστικών όρων, εκτίθεται η Δικαιοσύνη»
Δικαστικό «εμφύλιο» έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα, και θύμα τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου.
Οι δύο παρεμβάσεις της ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των νομικών κύκλων, με πολλούς να χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου.
«Καταδικάζω απερίφραστα και κατηγορηματικά όταν ένας άντρας, γενικά μιλάω, χρησιμοποιεί τη βία απέναντι σε μία γυναίκα, όπως επίσης καταδικάζω όταν η βία είναι το μέσον επίλυσης των διαφορών. Η εμπειρία μου τόσα χρόνια στα δικαστήρια λέει ότι η βία μόνο προβλήματα δημιουργεί και πολλές φορές είναι και ολέθρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπετε ποια είναι η κατάληξη ενός συναδέλφου, ο οποίος είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία μέχρι την στιγμή που κακοποίησε τη συνάδελφο γυναίκα του», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχετικά με την υπόθεση Λύτρα.
«Για μένα, αυτή η υπόθεση έχει μια διάσταση την οποία δεν μπορεί να την καταλάβει η κοινή γνώμη, αλλά είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη δικαστική ένωση που υπάρχει στη χώρα, όπως και ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας, αντιδρούμε, και μεταξύ αυτών και εγώ, στην πρωτοβουλία που πήρε η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Είναι τεράστιο το θέμα όταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει και μάλιστα με δελτίο Τύπου, και λέει ότι θα πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα κατά ενός δικαστή και ενός εισαγγελέα που διέταξαν να αφεθεί ελεύθερος ένας κατηγορούμενος. Είναι δυνατόν όταν δικαιοδοτεί ή όταν εκφράζει την ουσιαστική του κρίση, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου διαφωνεί και αυτό σημαίνει όποτε διαφωνεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να διενεργείται πειθαρχική έρευνα; Όταν δεν έχουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπάρχει πλήγμα στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να φοβάται ο δικαστής εάν η απόφασή του αρέσει ή όχι στον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Όλοι κρινόμαστε αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν και κάποιοι θεσμοί και κανόνες οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιάζονται από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου».
Ο ίδιος σημειώνει πως: «Με το πειθαρχικό μέτρο, εκείνη την στιγμή διασαλεύεται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή, που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Θέλουμε να έχουμε δικαστές ελεύθερους ή θέλουμε να έχουμε στρατιώτες δικαστές; Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου είναι αντισυνταγματική, είναι μια παρέμβαση που ευθέως παραβιάζει την ελευθερία της δικαστικής κρίσης. Αυτό που έκανε η πρόεδρος, δεν πρέπει να το επαναλάβει. Ο δικαστής δεν είναι μελλοντολόγος, κρίνει με τα στοιχεία που είχε».
«Ουδείς είναι υπεράνω της κριτικής στις Δημοκρατίες. Όταν όμως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι δικαστές αποφασίζουν, οι εισαγγελείς προτείνουν, αστραπιαία και με δελτίο Τύπου λέει ότι αυτή η απόφαση ήταν λάθος, διατάσσω πειθαρχική έρευνα, ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Περνάς ένα μήνυμα στη Δικαιοσύνη ανασφάλειας. Τα τραγικά γεγονότα δε νομιμοποιούν μια πρόεδρο του Αρείου Πάγου να παρεμβαίνει έτσι. Υπάρχουν άλλα αρμόδια όργανα. (…) Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, κανένας δικηγόρος, κανένας δικαστής δεν μπορεί να τα δεχτεί αυτά. Πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα», συμπληρώνει.
«Δεν υπάρχει παραβίαση των περιοριστικών όρων»
Σχετικά με τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον Απόστολο Λύτρα και αν αυτοί παραβιάστηκαν, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογραμμίζει: «Αν κάποιος του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για κακούργημα που προβλέπεται η δυνατότητα να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, η παραβίαση των όρων σημαίνει ότι ο ανακριτής έχει τη δυνατότητα να τους αντικαταστήσει με προσωρινή κράτηση. Κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχει παραβίαση των περιοριστικών όρων. Δυστυχώς, όπως βλέπετε, οι επεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου πώς επηρεάζουν τον ανακριτή και ακολουθεί τη βούληση του Αρείου Πάγου και αυτήν την στιγμή διατάσσει προσωρινή κράτηση κατά του συναδέλφου μου που για μένα δεν υπάρχει παραβίαση των όρων. Θα ήταν διαφορετικά αν τον προφυλάκιζε από την αρχή. Τώρα που προσπαθούμε να βρούμε μια δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων, εκτίθεται η Δικαιοσύνη. Σέβομαι και τιμώ την κα Κλάππα, έκανε λάθος, να μην το επαναλάβει. Η υστεροφημία της διακυβεύεται».