Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανίδρυσης
Η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την θέση της ως τρίτης χώρας σε περίπτωση Brexit, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, και δηλώνει «πεπεισμένος» ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση Brexit.
« Είμαι σίγουρος ότι «οι αποστάτες» δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές τις αγκάλες. Εάν οι Βρετανοί πουν όχι (στην Ευρώπη), πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχισθεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί να αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες (...) δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές», προειδοποιεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανίδρυσης. Σε αυτήν δε την περίπτωση θα πρέπει άραγε να είναι αγγλικού τύπου ή να εστιασθεί στον πυρήνα των (έξι) ιδρυτικών χωρών;
« Ανάμεσα στους έξι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που αποφασίσαμε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κανείς δεν μιλάει κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Δεν θα είναι εύκολο», ομολογεί ο Ζαν-Κλοτν Γιούνκερ. «Δεν είμαι καχύποπτος σχετικά με την ιδέα επανίδρυσης της Ευρώπης, όμως κάτι τέτοιο θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή διαίρεση... εάν μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκινήσει από ένα από τα μεγάλα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την υποστηρίξει».
Εν τω μεταξύ στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το "όχι" οριακά μπροστά ενώ τα στοιχήματα ανεβάζουν στο 79% την πιθανότητα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.