Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζήτησε ο εισαγγελέας

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζήτησε ο εισαγγελέας

Εισηγήθηκε την παραπομπή του ιερέα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Εδώλιο για τον ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου πατέρα Αντώνιο «δείχνει» ο εισαγγελέας για κατηγορίες που αφορούν σεξουαλικές πράξεις σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών που φιλοξενούνταν στη δομή.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός ζητεί, με πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο , την παραπομπή του ιερέα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κρίνοντας πως «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής ικανές να στηρίξουν δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία κατά του Αντωνίου για την πράξη της κατάχρησης ανηλίκων με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».

Στην πολυσέλιδη εισήγηση του ο εισαγγελικός λειτουργός καταγράφει με λεπτομέρειες τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες που ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες των δυο ανηλίκων. Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι διαπιστώνεται πως ο δράστης ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο καθώς οι παθόντες «περιγράφουν την ίδια σταθερή και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ο οποίος επεδίωκε την σεξουαλική του ικανοποίηση».

Αναφερόμενος δε στους ισχυρισμούς του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ο εισαγγελέας τονίζει πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, «υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες είτε καταθέτοντας όσα τους είχαν μεταφέρει οι παθόντες σε ανύποπτο χρόνο (και προγενέστερο των επίσημων καταγγελιών) είτε τα είχαν αντιληφθεί οι ίδιοι (ιδίως ως προς τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε ο κατηγορούμενος με τους παθόντες).

Ο εισαγγελέας με την πρόταση του αντικρούει τις εκ των υστέρων βεβαιώσεις και δηλώσεις που επικαλείται ο κατηγορούμενος ιερέας για να στηρίξει τις θέσεις του εκτιμώντας πως «μπορούν να εκτιμηθούν ελεύθερα με βάση την αρχή της ηθικής απόδειξης του άρθρου 177 ΚΠΔ» τονίζοντας , ωστόσο, πως σε καμία περίπτωση δεν έχουν την αξιοπιστία μιας εξέτασης του ανηλίκου ενώπιον της Εισαγγελέως Ανηλίκων δια της πραγματογνώμονα ψυχολόγου.

Ο εισαγγελέας στην πρόταση του, μεταξύ άλλων, τονίζει πως ο κατηγορούμενος ιερέας στην πρώτη περίπτωση του ανηλίκου, την περίοδο Σεπτέμβριου 2020 έως Αύγουστου 2022, «προέβη στις πράξεις αυτές για να διεγείρει και να ικανοποιήσει την γενετήσια ορμή και επιθυμία του προσβάλλοντας την αγνότητα και την καθαρότητα της παιδικής ηλικίας του ανήλικου».

Η δεύτερη καταγγελία αφορά το καλοκαίρι του 2022 όταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη που επεδείκνυε στο πρόσωπο του ο ανήλικος και τον κυριαρχικό του ρόλο εντός των δομών της Κιβωτού, με διάφορους τρόπους στα πλαίσια της προσωπικής επικοινωνίας που είχε με τον ανήλικο , ενήργησε επανειλημμένα γενετήσιες πράξεις για να διεγείρει και να ικανοποιήσει την γενετήσια ορμή και επιθυμία του προσβάλλοντας την αγνότητα και την καθαρότητα της παιδικής ηλικίας του ανήλικου».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζητεί από τους τους δικαστές να διατηρήσουν τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύηση των 10.000 ευρώ που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο.

Πάντως, τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του πατέρα Αντώνιου έχει το δικαστικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου