Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού «σάρωσε» τη χώρα – Στους 44,5 βαθμούς Κελσίου «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος στην Κρήτη

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού «σάρωσε» τη χώρα – Στους 44,5 βαθμούς Κελσίου «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος στην Κρήτη

Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική – Πότε αναμένεται «ανάσα» δροσιάς

«Σάρωσε» τη χώρα ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού με τον υδράργυρο σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου να έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κορύφωση της θερμής εισβολής σημειώνεται σήμερα, ενώ από αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει, για να φθάσουμε στο Σαββατοκύριακο, όταν και θα επικρατήσουν φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες. Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται και από ένα επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να έχει γίνει αποπνικτική και επιβλαβής για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, είναι οι 44,5 βαθμοί Κελσίου που έδειξε ο υδράργυρος στις Βουκολιές Χανίων, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha, Γιώργο Τσατραφύλλια, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη θερμοκρασία Ιουνίου, τουλάχιστον από το 1980 και έπειτα.

Μετά τον καύσωνα πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου 48ωρου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται, ότι το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι.