Υπάρχει ένα πρόγραμμα τετραετίας για το οποίο έχουμε εκλεγεί και πρέπει να υλοποιήσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό και αν θα είναι δομικός απάντησε πως αύριο υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και πως «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω κάτι περισσότερο».
Για το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μήπως δεν θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί καθώς είχε πολιτικό κόστος, ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από το πραγματικό του μέγεθος».
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι αφορά πολύ λίγους συμπολίτες μας, έκανε λόγο για υπερβολική κινδυνολογία κόμματων της αντιπολίτευσης και είπε ότι συζητήθηκε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όλο αυτό δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις. Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας. Πολλές φορές κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν και πολιτικό κόστος. Σημασία έχει να δει ο κόσμος στην καθημερινότητά του ότι δεν αλλάζει κάτι, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ' αυτά που έχουν ακουστεί και να ασχολούμαστε με πολλά άλλα. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι εδώ. Υπάρχουν και άλλα για τα οποία θα ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα συμπολίτες μας οι οποίοι απείχαν», συνέχισε.
Σημείωσε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, διορθώνονται λάθη και το μήνυμα δεν είναι προς τα δεξιά ή προς το κέντρο αλλά να πάει η κυβέρνηση πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
«Όταν ένα μέρος των ψηφοφόρων σου απέχει, είναι δεδομένο ότι πρέπει να σε προβληματίσει. Μπορεί να πέτυχε η ΝΔ τη μεγαλύτερη νίκη της στις ευρωεκλογές σχετικά με τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αλλά ένας κόσμος συνειδητά απείχε. Αυτό σημαίνει, ούτως ή άλλως αυξημένο προβληματισμό που υπήρχε και πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι ζήτημα πιο επίμονης προσπάθειας να πειστεί ένας κόσμος που δικαιολογημένα είναι προβληματισμένος», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε:
«Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ κράτησαν όρθια την παράταξη και σε χρόνια που είχε χαμηλότερα ποσοστά. Ξέρουμε ότι είναι υποχρέωσή μας αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά να τους ακούμε και δεν χρειάζεται να πάμε στο άλλο άκρο του μηδενισμού. Υπάρχει ένα πρόγραμμα τετραετίας για το οποίο έχουμε εκλεγεί και πρέπει να υλοποιήσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας».
Για την αποκωδικοποίηση του εκλογικού μηνύματος και το αίτημα βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση της ΚΟ, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως είναι δεδομένη και αυτονόητη η συνεδρίαση της ΚΟ . «Αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως και θα γίνει. Δεν προβλέπονται διακοπές. Είναι δεδομένο ότι αυτή είναι η φύση της κάλπης των ευρωεκλογών. Ήταν ακροβασία άνευ λογικής η σύνδεση τους με τις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να στείλουν τα μηνύματά τους. Ένα μέρος του κόσμου ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά έστειλε και στην αντιπολίτευση. Γιατί αν οι εύκολες λύσεις και τα λεφτόδεντρα είχαν οποιαδήποτε βάση, δεν θα είχαμε την 3η ραγδαία πτώση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επαναφορά της ρητορικής του προηγούμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα πιο τοξικά χαρακτηριστικά απέτυχε. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς το αποτέλεσμα θα το δούμε ως μία ακόμα ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα το πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχουμε να υλοποιήσουμε. Αυτό μας είπαν», υπογράμμισε.
Για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το 41% δεν υπάρχει πια με τις επόμενες εθνικές κάλπες να είναι το 2027 και για την κριτική για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων απάντησε: «Την ίδια την κριτική. Στη χώρα που ήταν κάποτε "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης και εξέφραζαν αυτή τη λογική είναι περίεργη κατάσταση. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ξεχρεώνει. Μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να αυξάνει τους μισθούς, να έχει μέλλον. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσουμε στη λογική των μεταρρυθμίσεων ή της συνέπειας των υποχρεώσεων της χώρας. Δεν πρόκειται το αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει αυτή την επιδίωξη. Θα αναθεωρήσουμε την ταχύτητα να γίνουν αλλαγές και θα ακούσουμε επιμέρους τους πολίτες σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θέλουμε να κριθούμε στο τέλος αν οι στόχοι που έχουμε βάλει θα γίνουν πράξη. Ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Το άλλοθι, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης για το 41% το οποίο ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει. Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε και γι' αυτό θα κριθούμε».
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι στα χρόνια της κρίσης βρεθήκαμε σε ουρές στα ΑΤΜ, είπε ότι «η χώρα έσκασε στα χέρια τους» και μίλησε και για θεωρίες στο παρελθόν για παράλληλα νομίσματα.
Παράλληλα ανέφερε ότι το αφήγημα της διακινδύνευσης της σταθερότητας μετά τις ευρωεκλογές δεν υφίσταται.
Για την εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι υποψήφιος το 2027 ανέφερε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ. Έχει πετύχει πέντε νίκες. Από το 2016 η ΝΔ μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει. Η εμπιστοσύνη των πολιτών δοκιμάζεται συνεχώς και κυρίως όταν τελειώνει μια τετραετία. Νοιώθει καλά, δυνατός και υποχρεωμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμα της τετραετίας και εδώ είμαστε να αξιολογηθούμε το 2027. Είναι και υπερβολικό και αλαζονικό να κάνουμε προβολή στο 2027. Ο κόσμος μάς λέει ότι περιμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να απευθυνθούμε στους πολίτες ξανά και εφόσον το επιθυμούν να μας εμπιστευθούν».
Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αξιολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων, απάντησε πως «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τον καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής για να γίνει η σχετική αξιολόγηση και συζήτηση πάνω στην αξιολόγηση». Είπε ότι οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι και πως πέραν των προγραμμάτων θα υπάρξει υπενθύμιση για τα έξτρα τα οποία ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Λοβέρδου ότι είναι ανήθικη η υπουργοποίηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «έκανε δήλωση που είχε κάποια σημεία απαράδεκτα και το αναγνώρισε και ο ίδιος».
Για το λόγο που η Ελίζα Βόζενμπεργκ έγινε επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ αντί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απάντησε: «Ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της ΝΔ για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ μετά από απόφαση του πρωθυπουργού. Η κυρία Βόζεμπεργκ θα έχει μια τρίτη θητεία και θα έχει και μια ακόμα σημαντική αρμοδιότητα. Εμείς θέλουμε στην επόμενη θητεία ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις υπέρ της χώρας».
Κληθείς να σχολιάσει τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις και κινήσεις ανθρώπων που είναι πρώην πρωθυπουργοί.
Σε άλλη ερώτηση ποιοι είναι αυτοί που καβάλησαν καλάμια, ανέφερε πως «δεν περιμέναμε τις εκλογές και μπορώ να σας υπενθυμίσω δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα θέματα συμπεριφοράς». «Σε αυτές τις θέσεις είμαστε περαστικοί και όχι μόνιμοι. Πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί, να έχουμε κάτω το κεφάλι, να δουλεύουμε», προσέθεσε.
Για το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ με αφορμή σχετική έρευνα στην Ισπανία, παρέθεσε στοιχεία για το τι συνέβη στις τιμές σε αυτή τη χώρα σε σύγκριση με τη δική μας. «Μέσα σε τρεις μήνες από τη μείωση του ΦΠΑ η αγορά απορρόφησε πλήρως τη μείωση και οι τιμές αυξήθηκαν. Άρα οι αριθμοί διαψεύδουν αυτή την ανάλυση», σημείωσε.
Σχετικά με δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας να συμμορφωθεί και η Ελλάδα ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως όταν υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να διανύσουν δύο μέρη, είναι οξύμωρο να ζητάει το ένα μέρος να ολοκληρώσει τη διαδρομή όταν δεν έχει περπατήσει τα πρώτα μέτρα. «Το πρώτο και βασικότερο είναι το erga omnes. Αν δεν το δούμε δεν θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδρομή. Θα ήταν επιζήμιο για τη χώρα μας να ακολουθήσουμε διαφορετική τακτική», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την εκλογή Μπελέρη, ανέφερε: «Το ζήτημα Μπελέρη δεν είναι διμερές. Είναι ζήτημα κράτους δικαίου. Είναι σημαντική η εκλογή του και είναι ένα μήνυμα υπέρ του κράτους δικαίου. Πλέον αυτό το αίτημα Μπελέρη για δίκαιη δίκη μεταφέρεται και στην Ευρωβουλή».
Για τη δικογραφία για τα Τέμπη που έφτασε στη Βουλή δήλωσε τα εξής: «Η διαδικασία είναι τυπική. Κάθε φορά που υπάρχει πολιτικό πρόσωπο σε μήνυση, είναι αυτή η διαδικασία. Από εκεί και πέρα έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να συλλέξει υπογραφές και να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε ένα τέτοιο αίτημα. Μιλάμε για μία μήνυση που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα και τυπικά διαβιβάζεται στη Βουλή».
Για τη δολοφονία του 11χρονου κοριτσιού από δράστη ο οποίος παρότι είχε καταδικαστεί για βιασμό άλλης ανήλικης ήταν εκτός φυλακής, αρχικά ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και προσωπικά. «Να πούμε ότι αναφέρεστε σε απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθοδηγεί τη Δικαιοσύνη. Έχουμε διάκριση των εξουσιών. Ήταν απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Είναι λογικές οι απορίες, πώς γίνεται ένα δικαστήριο να θεωρεί κάποιον ένοχο και να μένει ελεύθερος. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει θέση σε δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση νομοθετεί το πλαίσιο, τον ποινικό κώδικα με βάση τον οποίο εκδίδονται οι αποφάσεις. Η πράξη του βιασμού ήταν το 2017. Εφαρμόστηκε ο νόμος του 2019 και όχι η μεταγενέστερη αλλαγή του ποινικού κώδικα που τον βιασμό ανηλίκου τον κάναμε ισόβια. Εμείς βάλαμε την ανώτατη ποινή για το βιασμό ανηλίκου και αυξήσαμε και τον χρόνο που κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις μένει στη φυλακή. Αυτές οι συζητήσεις έχουν αξία για το από εδώ και στο εξής. Δυστυχώς ένα κοριτσάκι δεν είναι μαζί μας. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τα της Δικαιοσύνης», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά άρθρο της "Καθημερινής" για τον κ. Γκρίνμπεργκ ανέφερε ότι είχε σύμβαση με τη ΝΔ και πληρωνόταν με τιμολόγια προς το κυβερνών κόμμα.