Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος – Με διαδικασίες εξπρές η διαδικασία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος – Με διαδικασίες εξπρές η διαδικασία

Πώς θα υποβληθούν αναδρομικά από μισθούς – συντάξεις

Με «ρυθμούς χελώνας» κινείται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς επί συνόλου περίπου 6,5 εκατ. έχουν υποβληθεί κοντά στο 1,3 εκατ. δηλώσεις.  Φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 και όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Αντίθετα,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι καλούνται να πληρώσουν φόρο διαστάζουν να μπουν στο Taxisnet.

Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου. 

Πιο γρήγορα θα γίνονται φέτος οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου για τους φορολογούμενους που μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου. Οι συνεπείς φορολογούμενοι χωρίς φορολογικές ασφαλιστικές εισφορές με πιστωτικό εκκαθαριστικό θα βλέπουν μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ για όσους έχουν φορολογικές οφειλές η ΑΑΔΕ θα προχωράει άμεσα στο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τις οφειλές.

Ποιοι λαμβάνουν άμεσα το ποσό

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις εφορίες και γι' αυτό θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση.

Το νέο καθεστώς που εφαρμόζει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Πώς θα υποβληθούν αναδρομικά από μισθούς – συντάξεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα χθες Τρίτη (11/06) για την δήλωση των αναδρομικών ποσών των ετών 2015 – 2021.

Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2023.

Η δήλωση των αναδρομικών ποσών θα πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς την επιβολή προστίμων και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, οι οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Χωρίς πρόστιμο

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο εφόσον ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει με την διορθωτική δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.