Θεωρείται πιθανή η επιστροφή στο προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ
Εν μέσω πολιτικής αστάθειας, οι Βούλγαροι προσέρχονται για άλλη μια φορά την Κυριακή στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές, με πιθανή επιστροφή στο προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και αναμενόμενη πτώση των δυνάμεων αλλαγής.
Ωθούμενος στην αποχώρηση το 2021 έπειτα από ένα κύμα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς, ο βετεράνος της πολιτικής Μπόικο Μπορίσοφ είναι το φαβορί των έκτων αυτών βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σε διάστημα τριών ετών στη χώρα αυτή των Βαλκανίων, την φτωχότερη της ΕΕ.
Οι δημοσκοπήσεις πιστώνουν στο συντηρητικό του κόμμα Gerb ποσοστό περίπου 25% της πρόθεσης ψήφου.
Πρόκειται για προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων από τους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την αλλαγή/Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD). Αυτοί δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που τους είχε φέρει προσωρινά στην εξουσία το 2022.
Τα δύο στρατόπεδα παραμέρισαν τον Ιούνιο του 2023 τις διαφορές τους για να σχηματίσουν μια φιλοδυτική κυβέρνηση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και να φράξουν τον δρόμο στα προσωρινά υπουργικά συμβούλια που σχημάτιζε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.
Ωστόσο η εύθραυστη αυτή ένωση διήρκεσε μόνον 9 μήνες και η πολιτική τάξη επανήλθε τους τελευταίους μήνες στο χάος.
Ένα άλλο κόμμα αναμένεται να επωφεληθεί από την κατάσταση: το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL (15% της πρόθεσης ψήφου), του οποίου ηγείται ο βουλευτής Ντελιάν Πεέφσκι. Αυτός ο πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης αποτελεί αντικείμενο αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων για διαφθορά.
Αν και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πλέον φιλοδοξίες για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Μπόικο Μπορίσοφ υπόσχεται να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό για να δοθεί τέλος στην αστάθεια, ενώ ο Πεέφσκι δηλώνει έτοιμος να μετάσχει στην κυβέρνηση, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σε περίπτωση αποτυχίας, νέες εκλογές μπορεί να διοργανωθούν το φθινόπωρο, ένα άκρως πιθανό σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές.
Η προεκλογική εκστρατεία, η οποία συνδέθηκε με αυτή για τις Ευρωεκλογές, σηματοδοτήθηκε από έντονη προπαγάνδα κατά της ΕΕ σε μια χώρα που η νοσταλγία για την κομμουνιστική εποχή παραμένει έντονη, σύμφωνα με το AFP. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος «Αναγέννηση» πιστώνονται ποσοστό περίπου 15% της πρόθεσης ψήφου.