«Καμπανάκι» από την Παγώνη για τον κοκκύτη: «Αυτό που φοβόμαστε, είναι οι επιπλοκές»

«Καμπανάκι» από την Παγώνη για τον κοκκύτη: «Αυτό που φοβόμαστε, είναι οι επιπλοκές»

«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς είναι τραγική, δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί» επισημείνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση με την έξαρση του κοκκύτη επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο πεντάμηνο είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 320».

«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα» σημείωσε η κ. Παγώνη και τόνισε ότι «αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα αφορούν:

– σε ποσοστό 57,8% παιδιά – εφήβους
– σε ποσοστό 25,2% βρέφη άνω των 2 μηνών και
– σε ποσοστό 14,8% βρέφη κάτω των 2 μηνών

«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», επισήμανε η κ. Παγώνη. «Μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», καταλήγει.