Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 – Ικανοποίηση στην Άγκυρα

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 – Ικανοποίηση στην Άγκυρα

Σε ανακοίνωση του State Department αναφέρεται ότι υπογράφηκαν οι επιστολές προσφοράς και αποδοχής της συμφωνίας

Πρώτο θέμα είναι στην Τουρκία η αγορά 40 F-16 Block -70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των F-15 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αν υπάρχουν όροι προς την Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη. Η παρουσιάστρια στο SOZCU TV, Σεράπ Μπελοβατζικλί, ανέφερε: «Υπάρχει μια ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που λέει πως ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τα F-16. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, πως η Τουρκία έβαλε την υπογραφή της στις επιστολές προσφοράς και αποδοχής της συμφωνίας για τα F-16. Αυτή η επιστολή αφορά τον εκσυγχρονισμό τους στόλου των F-16 σε επίπεδα Block -70. Αυτή η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Νωρίτερα είχε κάνει μια ανακοίνωση και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ και είχε δηλώσει «φτάνουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσιγκτον ανέφερε: «Η Lockheed Martin έκανε την προσφορά της και η Τουρκία την αποδέχθηκε. Άλλωστε και στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο και εκεί ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες. Από εδώ και πέρα η Lockheed Martin θα περάσει στη φάση της παραγωγής και μεταφοράς. Φανταζόμαστε πως όλες οι λεπτομέρειες της παραγωγής και της μεταφοράς βρίσκονται μέσα στη συμφωνία, για την οποίο έδωσαν τα χέρια. Καθώς υπήρχαν συζητήσεις με την Lockheed Martin για το αν θα μπορούσαν να σταλούν τα κιτ στην Τουρκία έτσι ώστε ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών να γίνει στην Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό. Να αναφέρουμε επίσης πως λόγω της αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής, η μεταφορά των F-16 στην Τουρκία είχε υπολογιστεί σε 3 ή 3.5 χρόνια, μήπως και η παραγωγή των νέων F-16 θα μπορούσε να γίνει στην Τουρκία για να τρέξει πιο γρήγορα όλο το πρόγραμμα».