Νέα έρευνα: Όσο πιο ακριβό αυτοκίνητο οδηγείς τόσο πιο αγενής είσαι στο δρόμο

Εργασία διάσημου κοινωνικού ψυχολόγου

Η οδηγική συμπεριφορά και η μελέτη αυτής, κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινωνικού ψυχολόγου Dacher Keltner, συγγραφέα του "The Power Paradox". Ο επιστήμονας, με έκπληξη διαπίστωσε ότι όσοι οδηγοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός υβριδικού Prius, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι και τόσο ευχάριστα άτομα. Ο ίδιος μάλιστα, εξηγεί πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα: Μια ημέρα που οδηγούσε το ποδήλατό του, κοντά στο Greater Good Science Center το οποίο "τρέχει" ο ίδιος, στο Berkeley της Καλιφόρνια, λίγο έλειψε να βρεθεί στο νοσοκομείο από έναν απρόσεκτο οδηγό Μερσεντές. 

Το περιστατικό τον έκανε να σκεφτεί και αργότερα να εκπονήσει μια μελέτη, από κοινού με τον συνάδελφό του, Paul Piff, εξετάζοντας τη συμπεριφορά των οδηγών σε διάβαση πεζών, όπου οι τελευταίοι έχουν προτεραιότητα διέλευσης. Το είδος του αυτοκινήτου που οδηγεί ένα άτομο είναι ανάλογο με τη θέση του στον κόσμο και ο Keltner ήθελε να δει αν υπήρχε σχέση ανάμεσα στην δύναμη του κοινωνικού στάτους και τους καλούς τρόπους οδικής συμπεριφοράς. Τα οχήματα χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με την κατασκευαστική εταιρεία, το εκτόπισμά τους σε κύρος και την "ηλικία". Οι ερευνητές στάθηκαν σε ένα σταυροδρόμι και απλά παρατηρούσαν όσα συνέβαιναν.  

Το σκηνικό επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά: Όταν έκαναν την εμφάνιση τους λιγότερο "φανταχτερά" αυτοκίνητα, πιο "ταπεινά", οι οδηγοί αυτών περίμεναν υπομονετικά τους πεζούς να περάσουν. Ούτε ένας από τους παραπάνω οδηγούς, δεν παραβίασε τους κανόνες. Αντιθέτως, εκείνοι που οδηγούσαν BMW, Mercedes και ακόμα και Prius, αγνόησαν, τις περισσότερες φορές, τους πεζούς. 

Μετά τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2012, ο Keltner ανέφερε σχετικά: "Υπήρχαν άνθρωποι που μου έγραφαν ή μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν ‘οδηγώ Prius, αυτό δε σημαίνει ότι πιθανόν να παραβιάζω τους κανόνες στο δρόμο'. Αλλά ο Paul Piff έκανε την ανάλυσή του και οι οδηγοί Prius ήταν οι χειρότεροι…"