O Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» παραχώρησε συνέντρυξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε σήμερα 5 Ιουνίου ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».
Ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Μαρία Καρυστιανού, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, η επί τιμή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου. Παρεμβάσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου.
Αυτό που ζήτησαν οι συγγενείς, είναι να ψηφιστεί ο αναγκαίος εκτελεστικός νόμος, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη, που επιτρέπει τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία κατ’ εφαρμογήν του άρ. 73 παρ. 6 του Συντάγματος, ειδικά εφόσον ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών είναι τριπλάσιος του προβλεπόμενου. Η Μαρία Καρυστιανού αφού εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την απουσία του προσκεκλημένου στην εκδήλωση πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να μιλάμε για ακαταδίωκτο, όταν οι πολιτικοί συγκεντρώνουν τόση εξουσία και δύναμη στα χέρια τους έναντι άλλων ανθρώπων, τονίζοντας πως αυτή η εξουσία και η ευθύνη θα έπρεπε να ελέγχεται, να επιθεωρείται και να καταδικάζεται αυστηρότερα».
Αντ΄ αυτού, όπως σημείωσε, καταπατώνται οι διατάξεις του Κράτους από την ίδια την πολιτική ηγεσία. «Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει. Το είδαμε στα Τέμπη, το είδαμε και σε άλλες συμφορές της χώρας μας», ανέφερε. Αναφερόμενη στο ρόλο της Βουλής υπογράμμισε πως «παρά τον μεγάλο αριθμό βουλευτών, δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης της διαφθοράς. Ετσι αναγκαζόμαστε εμείς οι πολίτες, να καταθέσουμε σήμερα αίτημα αναθώρησης και της ασυλίας των πολιτικών με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί τάχιστα».
Απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι το όνομά του αναφέρθηκε σε μια ποινικά κολάσιμη πράξη, για την οποία ο ίδιος θα έπρεπε να σπεύσει να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τη θέση του: «Οχι εκ του ασφαλούς εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον, αλλά να παρουσιαστείτε οικοιοθελώς μπροστά στο δικαστη και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε. Αντιθέτως, κρυμένος στην ασυλία σας, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Ελληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε» τόνισε.
Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει συνταγματική υποχρέωση να της απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε εντός 50 ημερών, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα: «Οφείλατε να μου απαντήσετε, όχι μόνο ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία, αλλά και την παράταξή σας, αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήσετε εντός 50 ημερών, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συνταγματος. Και ερωτώ γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε, ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση. Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας. Εγώ όμως ως μάνα και πολίτης αυτής της χώρας έχω δικαίωμα να μάθω, γιατί κάηκε το παιδί μου και για ποιο λόγο αναζητούμε ωστικά υπολείματα σε όλη τη γύρω περιοχή».
Η ίδια απευθύνθηκε και στον νομικό κόσμο ζητώντας τη συνδρομή του, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς «να γίνουν ταπεινοί ηγέτες που δε χρειάζονται φρουρά για να μιλήσουν με τους πολίτες, που δεν χρειάζονται δοκιμαστες φαγητού για να φάνε». Κάλεσε επίσης και τους δημοσιογράφους να στηρίξουν την προσπάθεια για δικαιοσύνη παρουσιάζοντας κάθε σκοτεινή πτυχή των γεγονότων.