Οι γερουσιαστές θα αποφασίσουν τη Τετάρτη την έναρξη δίκης για την καθαίρεση της προέδρου της Βραζιλίας
Μια κρίσιμη εβδομάδα - κατά την οποία κρίνεται η παραπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, στην οποία κινδυνεύει και να καθαιρεθεί και από την εξουσία – ξεκινάει στη Βραζιλία.
Καθώς κορυφώνεται η πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι γερουσιαστές καλούνται μεθαύριο Τετάρτη να αποφασίσουν με απλή πλειοψηφία την έναρξη μιας δίκης για την καθαίρεση της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας, η οποία κατηγορείται ότι παραποίησε κρατικούς λογιαριασμούς.
Στην περίπτωση αυτή, η Ρούσεφ θα απομακρυνθεί από την εξουσία για μια περίοδο έως 180 ημερών εν αναμονή της τελικής κρίσης των γερουσιαστών.
Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αμφιβολία: περίπου πενήντα από τους 81 γερουσιαστές έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της έναρξης της δίκης.
Εν τω μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου της Κάτω Βουλής της Βραζιλίας ακύρωσε σήμερα τη διαδικασία παραπομπής σε βάρος της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ που είχε εγκριθεί από τους βουλευτές στις 17 Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν διαδικαστικά λάθη στην ψηφοφορία.
Ωστόσο, η Γερουσία της Βραζιλίας προχώρησε κανονικά στη διαδικασία παραπομπής σε βάρος της προέδρου της χώρας. Ο επικεφαλής της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος δήλωσε πως απέρριψε την απόφαση του προέδρου της Κάτω Βουλής, σημειώνοντας πως η ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη της Ρουσέφ σε δίκη θα πραγματοποιηθεί όπως είναι προγραμματισμένο.
Πολιτικό χάος στη χώρα
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 5 Αυγούστου, η πρωτεύουσα Μπραζίλια ζει ένα τέλος εποχής: Οι υπουργοί πακετάρουν τα πράγματά τους, το κοινοβούλιο έχει παραλύσει και ο πρώην σύμμαχός της Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, 75 ετών, ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία στο ενδιάμεσο διάστημα. Ουσιαστικά, το κέντρο της εξουσίας μοιάζει να έχει ήδη μετατεθεί στην κατοικία του αντιπροέδρου στο Τζαμπούρου, μερικά χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο.
Ωστόσο, η ίδια η πρόεδρος- που έχει ουσιαστικά χάσει τη λαϊκή εντολή - αποκλείει κάθε ενδεχόμενο παραίτησής της.
«Αν θέλουν να κρίνουν πολιτικά την κυβέρνησή μου, ας καταφύγουν στον λαό και όχι στην παραπομπή σε δίκη», δήλωσε το Σάββατο, υπαινισσόμενη την προκήρυξη νέων εκλογών, κάτι που θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του Συντάγματος που μοιάζει απίθανη.
Ακόμα και τότε όμως θα έχανε, καθώς το 60% των Βραζιλιάνων επιθυμούν την αποχώρηση της , σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Ρούσεφ δεν θεωρείται προσωπικά ύποπτη για διαφθορά, όμως υπάρχουν υποψίες για τη χρηματοδότηση των εκστρατειών της και ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει την έναρξη έρευνας σε βάρος της για ενδεχόμενη απόπειρα παρεμπόδισης της έρευνας σχετικά με την κατάχρηση κεφαλαίων στο εσωτερικό του δημόσιου πετρελαϊκού ομίλου Petrobras.