Σε εξέλιξη συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά του ασφαλιστικού

Στην πορεία συμμετέχουν και οι καταληψίες του ξενοδοχείου City Plaza

Σε εξέλιξη είναι στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος και το κτίριο του Κοινοβουλίου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων) και τα γύρω στενά.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν δευτεροβάθμια σωματεία – μέλη της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ.), αριστερές οργανώσεις, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστες, ενώ έντονη είναι η παρουσία Κούρδων υποστηρικτών του Οτσαλάν.

Στο συλλαλητήριο μετέχουν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Στο Σύνταγμα βρίσκονται και οι καταληψίες του ξενοδοχείου City Plaza. Στην πορεία, που αριθμεί περί τα 500 άτομα, εκτός των προσφύγων βρίσκονται και αλληλέγγυα μέλη, τα οποία και κρατούν πανό που γράφει "Αγωνιζόμαστε μαζί, θα ζήσουμε μαζί".

Ένας από τους διαδηλωτές βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να διαμαρτυρηθεί: έριξε καλαμπόκι στην είσοδο της Βουλής από τη λεωφόρο Αμαλίας, όπου έχουν τοποθετηθεί κάγκελα.

Στο Σύνταγμα και οι δικηγόροι:

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου σημειώθηκε μικροσυμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εξ αυτών. Για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους, μία ομάδα νεαρών ξυλοκόπησε έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι αγροτοσυνδικαλιστής και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες έχει ματώσει.

Επεισόδια είχαμε όμως στο Σύνταγμα και στις 8.30 το βράδυ περίπου, όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε στους αστυνομικούς με βόμβες μολότοφ.

Την ώρα που οι διαδηλωτές έφθαναν μπροστά από τη Βουλή, οι νεαροί πραγματοποίησαν την επίθεση στην ουρά της πορείας.

Αντιεξουσιαστές φορώντας μαύρες κουκούλες επιτέθηκαν κατά δημοσιογράφων με ύβρεις και απειλές και χτύπησαν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού Star, ο οποίος κάλυπτε τη μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα.

Λίγο αργότερα, άγνωστοι κυνήγησαν έναν άνδρα που είχε τατουάζ με σβάστικες και μαιάνδρους, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες απάντησαν με κρότου-λάμψης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το επεισόδιο, η παρουσία των διαδηλωτών μειώθηκε αισθητά.

Βίντεο-Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος