Μητσοτάκης: Διοργανώσαμε μια άρτια γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο

Μητσοτάκης: Διοργανώσαμε μια άρτια γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο

Τι είπε για τον ΦΠΑ στον καφέ

Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας μου, ως Έλληνας γιατί είναι σημαντικό ότι αυτή η ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης μετά την επιτυχία της εθνικής το 2044 και ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε μια άρτια γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

«Βάλαμε τις βάσεις και στα playoff για να κάνουμε το πρωτάθλημα ευρωπαϊκό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και το ευρωπαϊκό μας πρόσωπο το δείξαμε χθες», είπε ακόμα, και πρόσθεσε ότι η διοργάνωση των Γερμανών ήταν υποδεέστερη.

«Ήμουν στο σπίτι με φίλους και είχα κανένα δυο Παναθηναϊκούς και εγώ είχα κάνει την πρόβλεψή μου γιατί μου θύμιζε 2004 το μομέντουμ. Όταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον Ελ Κααμπί τον κρατάς στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει και μια ομάδα νέων που έφτασε στην κορυφής της Ευρώπης που σημαίνει ότι κάτι καλό γίνεται εκεί».

«Ξεχωρίζω τον Ρέτσο γιατί έκανε ένα φοβερό ματς και έπαιζε με διάσειση αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον αυτόν θα ξεχωρίσω» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράθυρο να μείνει η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ

«Θα κάνουμε τα δέοντα με το ζήτημα του ΦΠΑ στον καφέ, αφού λάβουμε υπόψη την αυξημένη τιμή της πρώτης ύλης» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ακρίβεια.

«Προφανώς, θα λάβουμε υπόψιν μας ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά είναι δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και ο καφές».

«Στο σπίτι μας κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις για την ακρίβεια όπως σε κάθε σπίτι. Έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουμε στηρίξει από την αρχή της πανδημίας τα νοικοκυριά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο airbnb και εξετάζουμε αν υπάρχει λογική για πρόσθετους περιορισμούς αλλά όχι σε όλη τη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε φάση διερεύνησης ενός σύνθετου προβλήματος.

Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες η επέκταση της επιστολικής

«Η επιστολική ψήφος είναι ένα επίτευγμα δημοκρατίας, μια τομή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το ελληνικό κράτος οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία», πρόσθεσε.

Για το αν θα φέρει την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές δήλωσε ότι «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα γίνει αμέσως. Θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες πριν το τέλος του έτους και πλέον δεν θα έχει κανείς άλλοθι. Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε μια συνταγματική ερμηνεία για να δοθεί το δικαίωμα και στους εντός Ελλάδος να ψηφίσουν με επιστολική. Θα το πει η Βουλή. Το μέτρο πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους».

Να επιταχυνθεί η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Για την απεργία αναισθησιολόγων και την απειλή για χρήση ιδιωτών από τον υπουργό Υγείας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Και πολύ καλά θα κάνει (ο υπουργός) γιατί εδώ είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Όταν ζητήματα τόσο ευαίσθητα όπως τα παιδικά χειρουργεία εργαλειοποιούνται για πολιτικούς λόγους δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς».

Παράλληλα, τόνισε, όσον αφορά στις προσλήψεις, ότι το ΑΣΕΠ διασφαλίζει αξιοκρατία αλλά πηγαίνει πολύ αργά σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να αλλάξει η διαδικασία και μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά γιατί αργούν οι άνθρωποι να καθίσουν στις θέσεις τους».

Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Δεν υπάρχει plan B

«Είναι σημαντικό την επόμενη ημέρα να υπάρχει μια πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και όσοι θέλουν να προσέλθουν είναι καλοδεχούμενοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ζήτησε «να μην βάζουμε ταμπέλες πριν δούμε δείγματα γραφής» και συμπλήρωσε: «εγώ δεν νομίζω ότι η κα Μελόνι έχει τόσα κοινά με την κα Λε Πεν. Τυχαίνω να κάθομαι δίπλα της και έχουμε μια στενή σχέση με την Ιταλία και δεν θεωρώ την κα Μελόνι ότι είναι μια πολιτικός που βλέπει την Ευρώπη από άλλη οπτική από αυτή που τη βλέπουμε εμείς. Το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο. Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπάρχει plan B».

Επίτροπος

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή επιτρόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σίγουρα η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο. Αυτό θα καθορίσει και τις δεξιότητες του προσώπου που θα το αναλάβει».

Σε ερώτηση για το αν ιδρώνουν όλοι το ίδιο τη φανέλα στη ΝΔ και αν θα αξιολογηθεί η στάση του καθενός, απάντησε: «Κάθε εκλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Εχω την τύχη να είμαι πρόεδρος ενός μεγάλου και οργανωμένου κόμματος. Ξέρουμε να κάνουμε εκλογές και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συστράτευση όλων των στελεχών και των υπουργών. Όλοι τρέχουν το ίδιο το αν κάποιοι ιδρώνουν παραπάνω ή όχι είναι πώς αντιμετωπίζει κανείς το σώμα του στο τρέξιμο».

Ανασχηματισμός

«Για εμένα η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια και όταν βλέπω αδυναμίες προσπαθώ να τις διορθώσω. Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή θα έχουμε μεγαλύτερη ορμή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα γυρίσει ποτέ η Ελλάδα πίσω στις εποχές των λεφτόδεντρων και των ανέξοδων υποσχέσεων που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Έχουμε απέναντί μας δυστυχώς μια αντιπολίτευση που δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της και λέει τα ίδια. Στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται οι χειρότερες εποχές του Τσίπρα με το “λεφτά υπάρχουν” του Παπανδρέου. Η χώρα έχει κάνει μεν μεγάλη πρόοδο, αλλά κανείς δεν μας λέει ότι με άφρονες πολιτικές η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. «Θυμηθείτε ότι η κάλπη μπορεί να παίξει παράξενα παιχνίδια. Θυμηθείτε τις εκλογές του 41% και επειδή μπήκαν τόσα κόμματα στη Βουλή ανέβηκε ο πήχης της αυτοδυναμίας. Παράκληση στους φίλους μας να πάνε να ψηφίσουν, έχει μεγάλη σημασία το ποσοστό της ΝΔ να είναι ισχυρό. Θα μας δώσουν δύναμη να είμαστε επιδραστικοί στις Βρυξέλλες».

Δεν πάω πουθενά

Για το αν θα πάει στην Ευρώπη ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συμπάσχω με το ενδιαφέρον να απαλλαγούν “φίλοι” από εμένα με μια κλοτσιά προς τα έξω ή προς τα πάνω. Δεν πάω πουθενά, είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μια 4ετία».

«To 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν κάποιοι το επικρίνουν, τους πολίτες επικρίνουν. Πρέπει να είναι προσεκτικοί. Και όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και έχουν φτιάξει και υπουργικό συμβούλιο ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του» τόνισε, ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός.

«Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε και ανέφερε ότι «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν στις εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση».

Θα πήγαινα στα μπουζούκια με τον Κασσελάκη

Ερωτηθείς ποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς θα επέλεγε για να παίξει ποδόσφαιρο, να αποκλειστεί σε ένα έρημο νησί και με ποιον θα πήγαινε στα μπουζούκια είπε:

«Θα έπαιζα μπάσκετ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ως προς το έρημο νησί νομίζω ότι θα επέλεγα τον κ. Κουτσούμπα για να τον ρωτήσω τι κάνει σήμερα κάποιον άνθρωπο να είναι κομμουνιστής και δια της εις άτοπον απαγωγής θα πήγαινα με τον κ. Κασσελάκη στα μπουζούκια όχι για να διαπιστώσουμε ποιος είναι πιο λαϊκός αλλά αυτή την επιλογή μου αφήσατε. Δεν πηγαίνω συχνά σε κέντρα και για να σας πω την αλήθεια αγνοούσα ότι υπήρχαν σουίτες».