Σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη ο υπουργός σημειώνει ότι δεν γίνεται καμία μείωση
Υπερήφανος δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σχέση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο, Βούλα Κεχαγιά, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Παραλάβαμε ένα πλήρως διαλυμένο σύστημα, με ελλείμματα στο ύψος το 9% του ΑΕΠ και επιπλέον άναρχο και κατακερματισμένο, με πληθώρα άδικων και πελατειακών ρυθμίσεων. Για πρώτη φορά θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ισονομίας για όλους, τόσο σε ό,τι αφορά τις εισφορές όσο και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στο πλαίσιο ενός και μόνου ασφαλιστικού φορέα".
"Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της μεταρρύθμισης είναι αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ευμενέστερες ρυθμίσεις εισάγονται μόνο για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Γι' αυτό το λόγο, για παράδειγμα, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών είναι κατά το ένα τρίτο περίπου μικρότερη από αυτή των υπολοίπων, γιατί το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι πολύ κατώτερο από το μέσο αστικό".
Σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη ο υπουργός σημειώνει ότι δεν γίνεται καμία μείωση, ενώ η προσαρμογή των επικουρικών αφορά λιγότερους από το 10% των συνταξιούχων.
Απαντώντας σε όσους αντιδρούν ο κύριος Κατρούγκαλος, λέει: "Πώς είναι δυνατόν να θίγεται κανείς και να αδικείται από την εφαρμογή των ίδιων κανόνων που ισχύουν για όλους; Γιατί αυτό κάναμε. Εφαρμόσαμε στην ουσία, τους κανόνες που ίσχυαν ως προς τις εισφορές των μισθωτών σε όλους. Υπολογίζουμε τις μεν εισφορές για όλους ως ποσοστό 20% επί του πραγματικού εισοδήματος, τη δε σύνταξη με υπολογισμό τριών παραγόντων: των χρόνων ασφάλισης, του μέσου εισοδήματος όλου του εργασιακού βίου και ποσοστών αναπλήρωσης κοινών για όλους".
Αναφορικά με την κατάργηση του αγγελιοσήμου και την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο ενιαίο ταμείο, αναφέρει ότι η ένταξή του στον ενιαίο φορέα ασφάλισης αποτελούσε για εκείνον θέμα αρχής, την οποία είχα εξαρχής ανακοινώσει στα σωματεία εργαζομένων στον Τύπο. Είναι δυνατόν όλοι οι Έλληνες να ασφαλίζονται σε ένα ταμείο και οι δημοσιογράφοι να είναι εκτός; Αντιθέτως σε ό,τι αφορά το αγγελιόσημο όλοι στην κυβέρνηση συμμεριζόμαστε την άποψη ότι δεν αποτελεί κλασικό κοινωνικό πόρο, αλλά ιδιόμορφη εργοδοτική εισφορά. Πέρα από τα νομικά, η ουσία είναι ότι με το αγγελιόσημο η διαφημιστική δαπάνη μοιράζεται με τρόπο που επιτρέπει την επιβίωση των μικρών ΜΜΕ. Δυστυχώς όμως δεν μπορέσαμε να το σώσουμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές λόγ των ιδεοληπτικών εμμονών τους".
Δηλώνει τέλος ότι εάν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα υπερψήφιζε ένα νομοσχέδιο με τα χαρακτηριστικά στα αυτό της μεταρρύθμισης.