Τα στρατεύματα των RSF επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τον καταυλισμό Αμπού Σουκ
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε καταυλισμό στη σουδανική πόλη Αλ-Φασίρ, σύμφωνα με ακτιβιστές, ύστερα από επιδρομή των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) που μάχονται για να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο του στρατού στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.
Τα στρατεύματα των RSF επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τον καταυλισμό Αμπού Σουκ την Τετάρτη, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 13, σύμφωνα με ντόπιους, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν.
Περίπου το 60% των 100.000 και πλέον κατοίκων εγκατέλειψε την περιοχή χθες, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή για Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους, που επιβλέπει τους καταυλισμούς στο σημείο αυτό. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σήμερα σε άλλα τμήματα της Αλ-Φασίρ, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.
Οι RSF και οι σύμμαχοί τους σάρωσαν πέρυσι τέσσερις άλλες πρωτεύουσες πολιτειών στην περιοχή του Νταρφούρ, και κατηγορούνται για εκστρατεία δολοφονιών με εθνοτικά κριτήρια σε βάρος μη αραβόφωνων ομάδων και για άλλες κακοποιήσεις στο Δυτικό Νταρφούρ – κατηγορίες τις οποίες απορρίπτουν.
Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τις RSF ή τον στρατό για τις τελευταίες συγκρούσεις στο Αλ-Φασίρ. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για τις βιαιότητες.
Η ειδική σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή γενοκτονίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει ο κίνδυνος γενοκτονίας αλλά και ισχυρισμοί ότι η γενοκτονία ήδη λαμβάνει χώρα.
Το Αμπού Σουκ φιλοξενεί ανθρώπους που επέζησαν από τη βία στο Νταρφούρ πριν από δύο δεκαετίες, όταν οι παραστρατιωτικές ομάδες Τζαντζαουίντ πολέμησαν στο πλάι του σουδανικού στρατού και κατηγορήθηκαν για γενοκτονία.
Περίπου μισό εκατομμύριο ακόμα άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακόμα μαίνεται και ξέσπασε μεταξύ του στρατού και των RSF στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τον Απρίλιο του 2023.
Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο μοναδικό εν λειτουργία νοσοκομείο στο νότιο τμήμα του Αλ-Φασίρ από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Ο συνολικός αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς οι άμαχοι που πλήττονται από τις συγκρούσεις στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της πόλης δεν έχουν καταφέρει να έχουν ιατρική βοήθεια, δήλωσαν μέλη της οργάνωσης MSF και κάτοικοι.