“Αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα”, υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Την αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται ότι συναντούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.
Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στους “σκληρούς” των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε “αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα”. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι “η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα” και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Eurogroup.
"Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν "παράλογες" και ότι "σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση"", αναφέρει το πρακτορείο ΜΝΙ σε δημοσίευμά του και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. "Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. "Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.
Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας "αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές".
Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου MNI, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.
Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα”, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως “το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος”.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι “πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών”.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι “είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι το Eurogroup που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή "την μεθεπόμενη το αργότερο", σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.
"Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί", εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
"Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετήσουμε", επέμεινε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και το θέμα του χρέους, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος "θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας" στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Σαπέν έκανε ορισμένες διευκρινίσεις. "Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (...). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις" της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.