Χιλή: Ξανα-έθαψαν τον Πάμπλο Νερούδα

Πριν από τρία χρόνια, οι αρχές είχαν προχωρήσει σε εκταφή των οστών, για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του ποιητή από το καθεστώς Πινοσέτ

Πριν από τρία χρόνια, οι αρχές της Χιλής είχαν προχωρήσει σε εκταφή των οστών του ποιητή Πάμπλο Νερούδα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να είχε δηλητηριαστεί από καθεστώς Πινοσέτ, λίγο πριν καταφέρει να φύγει από τη χώρα.

Σήμερα, οι αρχές της Χιλής προχώρησαν σε εκ νέου ταφή των οστών του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή, χωρίς όμως να έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Το φέρετρο με τα οστά του Νερούδα, τυλιγμένο με τη σημαία της Χιλής, τοποθετήθηκε ξανά στον τάφο του ποιητή στην περιοχή Isla Negra, όπου βρισκόταν και η τελευταία κατοικία του (κεντρική φωτό). 

Ο Νερούδα πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγο μετά τη δολοφονία του Αλιέντε από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. Υπάρχουν θεωρίες ότι δεν του παρήχθησαν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες -καθώς είχε καρκίνο - όσο αυτός ήταν σε κατ'οίκον περιορισμό.

Τον Απρίλιο του 2013, 40 χρόνια μετά το θάνατό του, έγινε εκταφή της σορού του, με σκοπό να διακριβωθεί αν είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης με δηλητήριο από πράκτορες του δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνούσε τη Χιλή κατά το θάνατό του.

Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του Νερούντα, ωστόσο το πλήθος αψήφησε την απαγόρευση και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντας την κηδεία στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. Τα έργα του είχαν απαγορευθεί από το στρατιωτικό καθεστώς μέχρι και το 1990.