Τα νοστιμότερα τσουρέκια της Αθήνας και πού θα τα βρείτε

Κλασικά παραδοσιακά, πολίτικα ή γεμιστά, το σίγουρο είναι ότι σας βάζουν σε πειρασμό

Αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα ευωδιάζουν στους περισσότερους φούρνους- ζαχαροπλαστεία αυτές τις ημέρες, με τους «μάστορες» και τις ομάδες τους να παίρνουν φωτιά για να παρασκευάσουν αφράτα και ευωδιαστά τσουρέκια για όλους μας.

Βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που μετράνε περισσότερα από 50 χρόνια –κάποιες μάλιστα είναι γραμμένες ακόμη και σε οκάδες!– συναγωνίζονται σε γεύση και αρώματα κάνοντας την επιλογή μας δύσκολη.

Κλασικά παραδοσιακά, πολίτικα ή γεμιστά βρίσκονται στην διάθεσή μας βάζοντάς μας σε πειρασμό νυχθημερόν! Καλή απόλαυση.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Τα παραδοσιακά

  • Αφοί Ασημακόπουλοι

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας.

Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η "στροφή" του προς τη ζαχαροπλαστική.

Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών ανέλαβε τα ηνία το 1980 και το ζαχαροπλαστείο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας. Η συνταγή για το τσουρέκι του –τόσο παλιά που είναι γραμμένη σε οκάδες!– παραμένει αναλλοίωτη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ενώ το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στη χρήση του φρέσκου, βούτυρου παραγωγής στο εργαστήριo του ζαχαροπλαστείου.

Μαχλέπι, γάλα, πορτοκάλι, αυγά και αλεύρι στα βασικά συστατικά του. Διατίθεται και γεμιστό με στασφίδες και καρύδια.

Τιμή: €15,60/ κιλό.

Περισσότερες πληροφορίες για το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι

  • Πνύκα

Με τον δεύτερο ιδιοκτήτη να βρίσκεται στα ηνία της επιχείρησης και με ιδιαίτερο σεβασμό προς την συνταγή του πατέρα του που χρονολογείται από το 1950, το τσουρέκι του αρτοποιείου Πνύκα (διαθέτει τρία καταστήματα στην Αθήνα –Σύνταγμα, Εξάρχεια, Παγκράτι– και ένα στη Βιέννη) συγκαταλέγεται οπωσδήποτε στα must try.

Ο κύριος Κότσαρης διατηρεί απαράλλαχτη τη συνταγή του πατέρα του και παρασκευάζει κλασικά τσουρέκια με ελληνικό, αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι, αλεύρι από τον Καναδά, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού σε 350 γρ., 600 γρ. και κιλού.

Τιμή: €3,50 (350 γρ.), €10/ κιλό.

Πληροφορίες

Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 210 3245162, www.pnyka.com.gr

  • Κυβέλη

Τα ζαχαροπλαστεία Κυβέλη (σε Κολωνάκι και Βριλήσσια) ξεχωρίζουν για τους γευστικούς συνδυασμούς, την προσήλωση στην επιλογή των καλύτερων υλικών, την προσοχή στην παρασκευή των γλυκών και τη μοναδική αισθητική.

Το τσουρέκι τους δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα μας καθώς παρασκευάζεται με αγνές πρώτες ύλες και δεν περιέχει βελτιωτικά γεύσης. Στα βασικά συστατικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει η μαστίχα, το μαχλέπι, το πορτοκάλι, η ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια, το κονιάκ και το βούτυρο.

Διατίθεται σε δύο μεγέθη 350 γρ. και 500 γρ. Τιμή: €17/ κιλό.

Ενημερωθείτε για την φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων Κυβέλη

Τα Πολίτικα

  • Τα Γιούλια

Ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης για το πολίτικο τσουρέκι τους, που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια στην πρώτη θέση των επιλογών του κοινού.

Η συνταγή του παππού των σημερινών ιδιοκτητών συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις και να συγκεντρώνει στο εργαστήριο- ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ιωνία κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όλους τους λάτρεις του. Στα Γιούλια θα βρείτε τόσο κλασικά όσο και γεμιστά τσουρέκια –πραλίνα, βύσσινο κρέμα, μπισκότο, ανάμεικτο κ.α.

Σταθερή αξία, ωστόσο, παραμένει το παραδοσιακό πολίτικο που αναδύει υπέροχα αρώματα από μαχλέπι.

Τιμή: €11,90/ κιλό.

Πληροφορίες

Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2798351, www.tagioulia.gr

  • Lido

Με περισσότερα από 50 χρόνια πείρας στο χώρο και με μια συνταγή που κατέφτασε απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, το Lido στο Παγκράτι φημίζεται δικαίως για τα εξαιρετικά τσουρέκια του. Με μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο διατίθεται στην κλασική εκδοχή αλλά και γεμιστό με σοκολάτα, κάστανο ή φρούτα του δάσους.

Στα συν ότι διαθέτει και νηστίσιμη επιλογή με λάδι, για όσους δεν τρώνε ούτε βούτυρο την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα το βρείτε σε ατομικό μέγεθος και σε μισόκιλο.

Τιμή: ατομικό: €1,20 (απλό), €1,50 (γεμιστό)/ κιλό: €11,90 (απλό), €12,90 (γεμιστό).

Πληροφορίες

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516898