Μια σπάνια ματιά στο απαγορευμένο μετρό της Βόρειας Κορέας

Βρίσκεται σε βάθος 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πυρηνικό καταφύγιο.

Είναι το βαθύτερο υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα στον κόσμο καθώς και αυτό που ίσως χρησιμοποιείται λιγότερο από τους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν μόνο δυο θεαματικούς σταθμούς.

Οι... τουριστικοί σταθμοί είναι υπόγεια παλάτια, με ψηλές θολωτές οροφές , μαρμάρινους κίονες, πολυελαίους και μωσαϊκές τοιχογραφίες με θέμα την ιστορία της Βόρειας Κορέας . Κάθε σταθμός έχει μια δημόσια τουαλέτα και αλαφρά μουσική μεταδίδεται από τα ηχεία.  

Η πρόσβαση στους υπόλοιπους σταθμούς είναι αυστηρά απαγορευμένη. 

Αλλά ο Αυστραλός ταξιδιωτικός συγγραφέας και φωτογράφος Elliott Davies ήταν αρκετά τυχερός για να είναι μεταξύ της πρώτης ομάδας των τουριστών που πήραν άδεια να γυρίσουν ολόκληρο το δίκτυο του μετρό της Πιονγιάνγκ - και την καλοσύνη να μοιραστεί την εμπειρία του. 

Μέσω του site του Earth Nutshell, ο Davies δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από ό, τι ο ίδιος αποκαλεί «ένα από τα πιο μυστηριώδη αλλά πιο όμορφα δίκτυα μεταφοράς στη γη».

Το μετρό της Πιονγιανγκ βρίσκεται σε βάθος 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πυρηνικό καταφύγιο.

Δεν υπάρχει γκράφιτι πουθενά και ο κάθε σταθμός είναι διακοσμημένες με ψηφιδωτές αναπαραστάσεις χαρούμενων σκηνών του λαού με τους ηγέτες του. 

Επίσης, πορτρέτα των προηγούμενων ηγετών Κιμ Γιονγκ- ιλ και Κιμ Ιλ Σουνγκ είναι κρεμασμένα σε όλα τα βαγόνια του μετρό. 

Για καθυστερήσεις, φωνές, σπρωξίματα και φασαρίες στις κυλιόμενες σκάλες, στις αποβάθρες και στους συρμούς ούτε λόγος. Και εδώ επικρατεί σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία και σχεδόν απόλυτη ησυχία.