Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στη Βόρεια Μακεδονία: Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στη Βόρεια Μακεδονία: Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζει να προκαλεί η νέα πρόεδρος των Σκοπιανών

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία».

«Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης (14.05.24) σχετικά με τις προκλήσεις της Σιλιάνοφσκα.

«Η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί», συνέχισε.

«Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Αμετακίνητη η Σιλιάνοφσκα

Η Σιλιάνοφσκα επιμένει στην προκλητική της στάσης. Σε ανακοίνωση του γραφείου της χθες, παρά τον σάλο που έχει προκληθεί, αναφερόταν ότι «στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Στη συνέχεια, ωστόσο, η ανακοίνωση επισήμανε ότι η Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ξεκαθάρισε πως σέβεται απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών.