5 μύθοι για το διαζύγιο καταρρίπτονται

Οι αλήθειες που θα διαβάσετε για το διαζύγιο είναι λιγότερο σκληρές από τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτό

Κανείς δεν θέλει να φτάσει στο διαζύγιο, ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια σχεδόν αναπόφευκτη συνέπεια του "κακού" γάμου.

Οι απανταχού νύφες ας αρχίσουν να παίρνουν βαθιές αναπνοές, γιατί οι αλήθειες που θα διαβάσετε για το διαζύγιο είναι λιγότερο σκληρές από τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτό.

Μύθος #1: Ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό διαζυγίων μειώνεται σταθερά από το 1980 και μετά, σύμφωνα με το National Marriage Project.

Η Μάρα Όπερμαν, σύμβουλος σχέσεων και ιδρύτρια του "I Do, Now I Don't", αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τα δύο τρίτα όλων των διαζυγίων.

Μύθος #2: Η συγκατοίκηση πριν το γάμο μειώνει την πιθανότητα διαζυγίου

Αυτός ο πασίγνωστος μύθος ενδέχεται να συνδέεται με το γεγονός ότι είναι και αρκετά λογικός. Άλλωστε δεν είναι καλύτερα να κάνεις μια δοκιμή και να μείνεις με κάποιον πριν το γάμο; Εξαρτάται...

Στην πραγματικότητα, μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποφασίσεις να προχωρήσεις στην από κοινού διαβίωση.

Ένα από αυτά είναι, αν η συγκατοίκηση γίνει από ανάγκη (για παράδειγμα, ο σύντροφός σας έχασε τη δουλειά του και δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να ζήσει μόνος του). Αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί τη σχέση. 

Μύθος #3: Ο δεύτερος γάμος είναι πιο πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από τον πρώτο

Και πάλι, αυτός ο μύθος φαίνεται λογικός. Στην τελική όλοι θεωρούν ότι αυτά που έχουν μάθει από τον πρώτο γάμο θα τα εφαρμόσουν και στο δεύτερο. Ή έστω θα είναι πιο προσεκτικοί.

Τα ποσοστά έχουν άλλη άποψη, αφού το 67% με 80% των δεύτερων γάμων καταλήγει σε διαζύγιο, ενώ οι τρίτοι γάμοι καταρρέουν σε ακόμη υψηλότερο ποσοστό, σύμφωνα με την Όπερμαν.

"Το διαζύγιο δεν μας βοηθά να επιλέξουμε καλύτερο σύντροφο στην επόμενη σχέση μας. Το διαζύγιο μας διδάσκει πώς να χωρίζουμε", λέει η Γουέντι Βαλς, αναλύτρια σχέσεων του CNN και συγγραφέας του βιβλίου "The 30-Day Love Detox".

Με άλλα λόγια, εάν ξέρετε ήδη πώς να πάρετε διαζύγιο, το πιο πιθανό είναι να δείτε ως πρώτη επιλογή αυτό.

Μύθος #4: Το διαζύγιο είναι απίστευτα ακριβό

Σίγουρα έχετε δει πρωτοσέλιδα επώνυμων ζευγαριών που χωρίζουν και τρέχουν στα δικαστήρια για να διευθετήσουν τα από κοινού περιουσιακά τους στοιχεία. Ευτυχώς, αυτές οι δαπανηρές περιπτώσεις δεν είναι ο κανόνας.

Εφ 'όσον τα δύο εμπλεκόμενα μέρη συμφωνήσουν φιλικά σχετικά με το ποιος παίρνει τι, τότε όλα λύνονται στο γραφείο ενός δικηγόρου και όχι μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Μύθος #5: Η μητέρα παίρνει σχεδόν πάντα την επιμέλεια των παιδιών

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μητέρες θα πρέπει πάντα να έχουν την επιμέλεια των παιδιών. 

Νομικά όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και οι δύο γονείς έχουν δικαίωμα στην επιμέλεια.

Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου