Ξεκινά συμπληρωματική έρευνα για την καταστροφική φωτιά του 2023 στη Ρόδο

Ξεκινά συμπληρωματική έρευνα για την καταστροφική φωτιά του 2023 στη Ρόδο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Πυροσβεστική ζήτησε την εξαίρεση και των δύο πραγματογνωμόνων που έχει διορίσει η Εισαγγελέας

Νέος κύκλος συμπληρωματικών καταθέσεων και προανακριτικών πράξεων ξεκινά άμεσα, με ευθύνη των δύο πραγματογνωμόνων που έχει διορίσει η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, προκειμένου να αποφανθούν για τυχόν ποινικές ευθύνες αρμοδίων για την καταστροφική φωτιά που έκαιγε επί 11 μέρες το νησί της Ρόδου το καλοκαίρι του 2023 αποτεφρώνοντας 200.000 στρέμματα γης.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει παράλληλη έρευνα σε κατασχεθέντες ηλεκτρονικές συσκευές από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Φεβρουάριο του 2024 και συγκεκριμένα σε βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος από τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ανάλογη έρευνα έχει διεξαχθεί και στις επικοινωνίες που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά της Ρόδου.

Οι κατασχέσεις έγιναν, καθώς οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαπιστώσει μία γενικότερη απροθυμία, αν όχι άρνηση, από την πλευρά της Πυροσβεστικής να παράσχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα της Δικαιοσύνης. Η εφημερίδα «Δημοκρατική» αποκάλυψε εξάλλου, ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε αξιώσει την εξαίρεση των πραγματογνωμόνων. Οπως έγραψε η «Δημοκρατική», αρμοδίως από το Πυροσβεστικό Σώμα ζητήθηκε η εξαίρεση όχι μόνο του πρώτου πραγματογνώμονα, που ορίστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον έλεγχο των συνθηκών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ρόδο το καλοκαίρι του 2023 (η ταυτότητά του ταυτίζεται με εκείνου της πυρκαγιάς στο Μάτι), αλλά και του δεύτερου που διορίστηκε συμπληρωματικά και προς ενίσχυση του κύρους της έρευνας.

Χωρίς να έχουν ακόμη προσωποποιηθεί οι ευθύνες και χωρίς να έχουν καν κληθεί σε ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενοι στο έργο της κατάσβεσης, αλλά και της πρόληψης κι ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο συγκέντρωσης εγγράφων και στοιχείων από τους δύο πραγματογνώμονες, το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να «νομιμοποιείται» επί του παρόντος και με τρόπο που προκαλεί αίσθηση, ζήτησε την εξαίρεση και των δύο πραγματογνωμόνων. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εύλογα ερωτήματα όπως αν υπήρξε συντονισμός, επαρκή μέσα, κακή εκτίμηση της καταστάσεως στις πρώτες κρίσιμες ώρες και μέρες της φωτιάς, θα απαντηθούν.