Η ενόχληση Μητσοτάκη και οι προσπάθειες να αποτραπεί η επίσκεψη
Προεκλογική συγκέντρωση στο ΣΕΦ ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, την Κυριακή, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Αυτή η ααμφιλεγόμενη ιδιωτική επίσκεψη έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός κι εκτός κυβέρνησης. «Αχρείαστη επιλογή» την χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα την απαγορεύσει, αλλά ούτε θα τη διευκολύνει.
Όπως ανέφερε η διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, με τον αετό, σύμβολο της Αλβανίας, να πετά πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και με στιγμιότυπα από παλαιότερες συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έντι Ράμα καλεί τους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα να πάνε στην ομιλία που θα δώσει στην Αθήνα ενόψει των αλβανικών εκλογών, μολονότι αργούν και θα γίνουν την… άνοιξη του 2025!
Ο Ράμα επέλεξε να γίνει η ομιλία του στις 12 Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, η οποία θα γίνει στο ΣΕΦ, παρουσία πάνω από 4.000 Αλβανών.
Στο ΥΠΕΞ έφτασε η επίσημη ενημέρωση (notice), χωρίς αναφορά στην τοποθεσία, όπου η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιδιωτική!
Μητσοτάκης: Αχρείαστη επιλογή - δε θα την απαγορεύσουμε, δε θα τη διευκολύνουμε
«Δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα είναι μια επιλογή που μου φαίνεται περιττή. Ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο protothema.gr.
Οι απόπειρες αποτροπής
Στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα και στις απόπειρες αποτροπής που έγιναν αναφέρθηκε ο πολιτικός αναλυτής του Star Γιώργος Ευγενίδης.
Όπως τόνισε, δεν είναι μυστικό ότι η άφιξη Ράμα έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη που συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ακριβώς ως μήνυμα στον αλβανικό εθνικισμό, προκαλεί ενόχληση και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και έγινε προσπάθεια μέσω των διπλωματικών διαύλων που υπάρχουν με την Αλβανία να σταλεί το μήνυμα στον κ. Ράμα ότι δεν είναι το ιδανικό να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από την Αθήνα. Και αυτό το μήνυμα διαμηνύθηκε και μέσω της διπλωματικής συμβούλου του ΠΘ Άννας Μαρία Μπούρα και μέσω του ΥΠΕΞ, από τους κ. Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Διπλωματικό θρίλερ για την ομιλία Ράμα - Το ΣΕΦ και τα μέτρα ασφάλειας
Επί του ερωτήματος τι θα μπορούσε να έχει γίνει, ο Γ. Ευγενίδης ανέφερε: «Πρακτικά τίποτα, εκτός αν ο κ. Ράμα χαρακτηριζόταν “persona non grata”, ανεπιθύμητο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο, μου έλεγε ανώτερη διπλωματική πηγή, δεν έγινε ούτε με Προέδρους της Τουρκίας. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να «περιορίσει» την ομιλία του Ράμα και να μην πάρει τα χαρακτηριστικά μιας μαζικής συγκέντρωσης π.χ. στο Σύνταγμα. Εξ ου και υπάρχει ενεργή συζήτηση με τη διοίκηση του ΣΕΦ, με την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του κ. Γεραπετρίτη. Υπάρχει και η επιλογή του Christmas Theater στο Γαλάτσι. Στην κυβέρνηση προτιμούν έναν ελεγχόμενο χώρο, όπου προφανώς τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια».
Τι απαντάει ο Ράμα
Απάντηση στις πολιτικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου, δίνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανάρτησή του στο X, δηλώνοντας πως γίνεται στο «πλαίσιο μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει στην αρχή της ανάρτησής του, «είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό».
«Όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους» προσθέτει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Θέλοντας να τονίσει την ελληνοαλβανική φιλία ο Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε στην ανάρτησή του emoji με τις σημαίες των δύο χωρών και μια καρδιά.