Το ανησυχητικό φαινόμενο κατέγραψε η κάμερα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
Ένα εντυπωσιακό αλλά και ταυτόχρονα ανησυχητικό φαινόμενο κατέγραψε η κάμερα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου ένα κοπάδι λαγοκέφαλων - διαβολόψαρων έκανε την εμφάνισή του.
Όπως σημειώνει η ANATΟΛΗ που δημοσιεύει και το βίντεο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος αφού για πρώτη φορά φάνηκαν από κοντά τόσα πολλά απ’ τα επικίνδυνα ψάρια στην περιοχή.
Επικίνδυνα και τοξικά ψάρια
Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο, ενώ πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003.
Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι φτάνουν σε βάρος έως και τα επτά κιλά και περίπου το ένα μέτρο σε μήκος. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στα νερά, εκτός από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να απλώνονται όλο και πιο πολύ στο Αιγαίο, ενώ είναι άκρως δηλητηριώδη.
Οι τοξίνες που έχει στο σώμα τους μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.
Παρά την επικινδυνότητα του όμως, το συγκεκριμενο ψάρι τρώγεται, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πως να το καθαρίσει. Αν αφαιρέσει κάποια σημεία του πωου περιέχουν και τις τοξίνες, τότε μπορεί να το μαγειρέψει και να το φάει. Όπως κάνουν δηλαδή και πάρα πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου και βρίσκεται σε αφθονία, αυτός ο “ξενιστής” της Μεσογείου.
Οι λαγοκέφαλοι έχουν την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και τον θάνατο. Η τοξίνη βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.