ΒΙΝΤΕΟ: Οι στιγματισμένες γεροντοκόρες της Κίνας

Οι ανύπαντρες γυναίκες στη χώρα που θεωρείται ασέβεια να είσαι ελεύθερος, ονομάζονται «γυναίκες απομεινάρια»

Στην Κίνα, μια χώρα με ιστορία, άφθονη πολιτιστική κληρονομιά και   μεγάλες εφευρέσεις, επικρατεί ένας όρος που χαρακτηρίζει όσες γυναίκες είναι μορφωμένες, εύπορες, καριερίστες (και όχι μόνο) αλλά ακόμη ελεύθερες στα 25 . Είναι οιsheng nu ή αλλιώς «γυναίκες απομεινάρια»- όπως στη δύση επικρατεί ο επίσης υποτιμητικός όρος, «γεροντοκόρη». 

Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στην καθομιλουμένη εδώ και αρκετά χρόνια, και χαρακτηρίζεται η κατηγορία των εκπροσώπων του ασθενούς φύλου που έτυχε να μείνουν ανύπαντρες μέχρι τα 25-27 και στόχευσαν περισσότερο σε καριέρα και μόρφωση παρά στη δημιουργία οικογένειας. Πρόσφατα, ο όρος sheng nu, ήρθε στο προσκήνιο χάρη σε ένα viral βίντεο –ντοκιμαντέρ τεσσάρων λεπτών που αναφέρεται στις «γυναίκες απομεινάρια».  

Η δημιουργία του βίντεο, ανατέθηκε από Ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών, ως μέρος μιας «παγκόσμιας καμπάνιας, με σκοπό να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει γυναίκες να διαμορφώσουν οι ίδιες τη μοίρα τους». Βάζοντας στην άκρη το διαφημιστικό κομμάτι του βίντεο, αυτό που πραγματικά αντηχεί στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε αυτές από την Κίνα, είναι η ευκαιρία να συζητηθεί η έντονη κοινωνική πίεση που περιβάλει τις ανύπαντρες γυναίκες.  

«Είσαι επιλεκτική», «μην έχεις τόσο μοντέρνες απόψεις», «μην είσαι τόσο ξεροκέφαλη», «δεν είσαι πια νέα»… Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που ακούγονται στο βίντεο. Οι γονείς, με τη σειρά τους, σπεύδουν στην… αγορά   γάμων της Σαγκάη,- μία ξεχωριστή αγορά που στήνεται κάθε Σαββατοκύριακο στο «Πάρκο του Λαού», όπου η περιοχή γεμίζει από γονείς άγαμων παιδιών που συμμετέχουν σε μια «αγοραπωλησία» νύφης-γαμπρού…   

«Έχει δουλειά; Έχει δικό της σπίτι;» είναι οι συχνές ερωτήσεις. Και όπως το θέτει μια ελεύθερη γυναίκα, «είναι σαν να πουλάς τη κόρη σου…».

Φυσικά, το «στίγμα» των ανύπαντρων γυναικών, δεν αποτελεί «προνόμιο» της Κίνας, αλλά και αλλού στον κόσμο. Αλλά στην Κίνα, το θέμα αυτό αντανακλά και στην οικογένεια: «Στη κινεζική κουλτούρα, το να σέβεσαι τους γονείς σου είναι το μεγαλύτερο προσόν. Και το να μη παντρεύεσαι, δηλώνει τη μεγαλύτερη έλλειψη σεβασμού», τονίζεται.