Ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Αιγύπτου

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο

Μία νέα ναυτική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες σημειώθηκε ανοικτά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία,ανατράπηκαν ένα ή περισσότερα πλοιάρια με τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Σομαλούς μετανάστες. 

Τα πλεούμενα είχαν ως προορισμό την Ευρώπη, πιθανότατα την Ιταλία. Στα ναυάγια ανοικτά της Αιγύπτου δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής έχουν καταφέρει να διασώσουν μέχρι στιγμής 30 ανθρώπους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν το σημερινό δημοσίευμα του BBC. Μάλιστα, το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ύδατα που χωρίζουν τις ιταλικές ακτές από αυτές της Λιβύης, ανέφερε πως δεν έχει καμιά πληροφορία περί ναυαγίου. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι ανασύρθηκαν έξι σοροί χθες Κυριακή και ότι 108 μετανάστες διασώθηκαν από ένα μισοβυθισμένο λαστιχένιο πλεούμενο.

«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.

Σύμφωνα με το BBC, την Κυριακή, σε ένα από τα ναυάγια φουσκωτού πλεούμενου ανοικτά της Λιβύης, οι αρχές διέσωσαν 108 ανθρώπους ενώ εντοπίσθηκαν έξι πτώματα.   

 Μετά το κλείσιμο του δρόμου των δυτικών Βαλκανίων για πρόσφυγες και μετανάστες (Ελλάδα – ΠΓΔΜ – Σερβία – Κροατία – Σλοβενία – Αυστρία – Γερμανία), η Ιταλία έχει γίνει εκ νέου βασικός προορισμός προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, κυρίως μέσω Λιβύης.

Η Μεσόγειος το 2016 έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο, σχολίασαν την είδηση οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.