ΣτΕ: Όχι στην προσωρινή αναστολή της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση δικηγόρου που ζητούσε να «παγώσουν» προσωρινά οι αποφάσεις των δικηγόρων

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του δικηγόρου Αντωνίου Ξενάκη, που ζητούσε να «παγώσουν» προσωρινά οι αποφάσεις των δικηγόρων για  πανελλαδική αποχή.
 
Η επιτροπή αναστολών σε σχηματισμό Ολομέλειας αναφέρει στην απόφαση της πως «Η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους είναι νόμιμο μέσο εντασσόμενο στη συλλογική-συνδικαλιστική δράση των Δικηγορικών Συλλόγων» .
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ο ΔΣΑ «επέλεξε να προβεί σε αποχές ορισμένης διάρκειας, οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς αναβάλλεται συνεχώς η κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αποτελεί και το λόγο για τη λήψη του επίμαχου μέτρου της αποχής» συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους «Το διακύβευμα για τους δικηγόρους είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξανεμιστεί το αναγκαίο για τον βιοπορισμό των δικηγόρων εισόδημα. Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, το μέτρο της αποχής δεν είναι απρόσφορο, ούτε υπερβολικός ο συνολικώς διαδραμών χρόνος της αποχής».
 
Απαντώντας στις αιτιάσεις του δικηγόρου ότι έχει υποστεί μεγάλη οικονομική βλάβη οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν πως δεν προσκόμισε  επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την «ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανόρθωση βλάβη» όπως απαιτείται, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η δυνατότητα να του χορηγηθεί σχετική  άδεια από τον ΔΣΑ για παράσταση σε δικαστήριο.
 
Η αίτηση ακύρωσης του κ. Ξενάκη πάντως θα συζητηθεί, με ακόμη μια που εκκρεμεί, το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαΐου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει «δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη», δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει δεκτή.