Παραδοσιακά ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο πέρασμα του χρόνου
Σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα.
Είναι, ωστόσο, κάποιες περιοχές στη χώρα που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα των εθίμων τους και αποτελούν βασική επιλογή για τους ταξιδιώτες των ημερών.
Η Κέρκυρα με τους φημισμένους «μπότηδες», η Χίος με τον περίφημο «ρουκετοπόλεμο», η Πάτμος με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η Σύρος με τις κοινότητες των ορθοδόξων και των καθολικών να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί είναι κάποιοι από τους «πρωταγωνιστές» της εορταστικής περιόδου.
Δείτε και τους υπόλοιπους προορισμούς και κλείστε τώρα τις πασχαλινές εξορμήσεις σας.
Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη
Γιατί να πάτε: Αδιαμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια των ημερών. Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να βιώσουν από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. Οι ντόπιοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, ημέρα χαράς και απολαύσεων μετά από 7 εβδομάδες τηρουμένης νηστείας, με την πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα στην Κρήτη, να κυριαρχεί στα καντούνια της Παλιάς Πόλης μέχρι και σήμερα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα –πολιούχου αγίου της Κέρκυρας– μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού. Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας "Μάντζαρος" διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τον επιτάφιο της Μητροπόλεως, όπου η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής (κόκκινη) γίνεται αισθητή με το Adagio του Albinoni, της "Μάντζαρος" (μπλε) με τη Marcia Funebre του Verdi, της "Καποδίστριας" με την Elegia Funebre και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα. Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία, παρουσία του μητροπολίτη και των Αρχών του νησιού. Μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και μεταδίδοντας το ευχάριστο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.
Προτάσεις φαγητού: Μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά αλλά και παραδοσιακά πιάτα του νησιού θα σας φέρνουν στο φιλικό περιβάλλον του παραδοσιακού μαγειρείου Ρουβά (λειτουργεί από το 1937) ξανά και ξανά (Σταματίου Δεσίλλα 13, τηλ. 26610 31182). Ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας σας υποδέχεται στο εκλεπτυσμένης αισθητικής εστιατόριό του στην πλατεία Σκαραμαγκά, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, και υπόσχεται να σας συστήσει στα μυστικά της μοντέρνας, ελληνικής κουζίνας (Πλατεία Σκαραμαγκά 13, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610 28680). Το πιο ιστορικό εστιατόριο βρίσκεται πίσω από το Λιστόν και ξεχωρίζει για τα αυθεντικά πιάτα της τοπικής κουζίνας –σοφρίτο, παστιτσάδο– που σερβίρει στους θαμώνες. Ο λόγος για το Rex που λειτουργεί από το 1932 (Καποδιστρίου 66, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610 39649).
Γιατί να πάτε: Στη Χίο θα ζήσετε το πιο φαντασμαγορικό Πάσχα της ζωής σας. Ο φημισμένος «ρουκετοπόλεμος» του νησιού κάνει το γύρο του κόσμου, με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις αμέτρητες ρουκέτες που εκτοξεύονται από τις δύο «αντιμαχόμενες» εκκλησίες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου στο Βροντάδο (παραλιακή κωμόπολη στο ανατολικό τμήμα του νησιού) να ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το έθιμο κρατάει από την Τουρκοκρατία (στην αρχή πραγματοποιούνταν με μικρά κανόνια ενώ από το 1889 αντικαταστάθηκαν από τις ρουκέτες) και λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο, με τις πρώτες ρουκέτες να εκσφενδονίζονται μετά τις 19.00, ενώ μόλις ακουστεί το πρώτο «Χριστός Ανέστη» η νύχτα γίνεται μέρα. Στόχος τους είναι ο «κουμπές» (τρούλος) της απέναντι εκκλησίας.
Στην περιοχή υπάρχει δακτύλιος και προστατευτικά πλέγματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί ενώ τηρείται και παύση πυρός για μισή ώρα έτσι ώστε να προσέλθουν οι πιστοί για την Αναστάσιμη Λειτουργία. Οι προετοιμασίες για την παραγωγή των ρουκετών, συνήθως, ξεκινάνε δύο με τρεις μήνες πριν το Πάσχα. Ένα καλό σημείο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη του εντυπωσιακού θεάματος είναι το όρος Αίπος. Θα πρέπει, ωστόσο, να «πιάσετε» θέση νωρίς, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που επιλέγει το συγκεκριμένο σημείο. Εναλλακτική επιλογή, σε πιο ήπιους τόνους φυσικά, η Νέα Μονή –ιστορικό μοναστήρι ανακηρυγμένο το 1990 ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco–, όπου η λειτουργία τελείται μόνο υπό το φως των κεριών.
Προτάσεις φαγητού: Η πιο παλιά ταβέρνα της Χίου λειτουργεί από το 1882 και φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση των πιάτων του. Ο Χότζας, λοιπόν, σερβίρει προτάσεις της ελληνικής- μεσογειακής κουζίνας παρασκευασμένες με τοπικά προϊόντα (Κονδύλη 3, Χώρα, τηλ. 22710 42787). Για τοπικές γεύσεις το Ρούσικο στην Αγία Ερμιόνη (τηλ. 22710 33352), συγκεντρώνει τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ το Τσίκουδο στην παραλιακή της πόλης της Χίου προτείνεται για σούμα και μεζεδάκια με θέα στη θάλασσα (τηλ. 22710 40111).
Γιατί να πάτε: Ο εορτασμός του Πάσχα στην Πάτμο σίγουρα αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής, κυρίως λόγω της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα του νησιού, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Τη Μεγάλη Πέμπτη παρακολουθήστε από κοντά την τελετή του νιπτήρα, όπου ο ηγούμενος του μοναστηριού, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών σε μια εξέδρα. Στη συνέχεια ξεκινάει την πορεία προς το σημείο της προσευχής, φέρνοντας στο νου εικόνες από τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής και την παράδοσή του στους Ρωμαίους στρατιώτες, μετά την προδοσία του Ιούδα.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα της αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης που πραγματοποιείται, επίσης, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το βράδυ οι επιτάφιοι των εκκλησιών της Πάτμου περιφέρονται στα σοκάκια της Χώρας και της Σκάλας, συνοδεία κληρικών και πιστών, έως ότου συναντηθούν στις κεντρικές πλατείες των οικισμών. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε την Αναστάσιμη λειτουργία τόσο στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη όσο και στη Μονή του Ευαγγελισμού λίγο έξω από τη Χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη πραγματοποιείται η δεύτερη Ανάσταση, όπου το χαρμόσυνο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες, όπως ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, σέρβικα κ.ά.
Προτάσεις φαγητού: Το εστιατόριο Apocalypsis του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa στον κόλπο του Γροίκου ξεχωρίζει για τις προτάσες της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που σερβίρονται σε έναν χώρο εξαιρετικής αισθητικής με έντονη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα (Γροίκος, τηλ. 22470 32800). Στο εστιατόριο Vegghera, από τα πιο φημισμένα του νησιού, στη Σκάλα πρωταγωνιστούν οι γαλλικές και οι μοντέρνες ελληνικές γεύσεις (Σκάλα, τηλ. 22470 32988). Σημείο αναφοράς για την πανέμορφη Χώρα της Πάτμου, το Αστοιβή εκτός από αγαπημένη επιλογή για ποτό αποτελεί πλέον και κοσμοπολίτικο στέκι για δείπνο με προτάσεις της μοντέρνας, μεσογειακής κουζίνας (Χώρα, τηλ. 6936 171071).