Πριν τη συμφωνία στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό

Στις 9.000 από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο – Δεν κόβεται το ΕΚΑΣ - Μειώσεις μόνο στο 10% των χαμηλών και μεσαίων επικουρικών

Στη Βουλή θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ακολουθήσει η συμφωνία με τους θεσμούς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκης και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Θέλουμε να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Αν δεν έχουμε συμφωνία θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup για 25 ή 26 για οριστικές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Το νομοσχέδιο για το φορολογικό προβλέπει ότι το αφορολόγητο μειώνεται σε περίπου 9.100 ευρώ . Η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, όλα τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως ενιαίο εισόδημα, αθροιστικά.

Για το ασφαλιστικό, ο κος Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν κόβεται το ΕΚΑΣ και δεν θα υπάρχει καμμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου, γεγονός που αφορά το 90% των συνταξιούχων. 

«Οι κύριες συντάξεις είναι απόλυτα ασφαλισμένες και μετά του 2018. Μάλιστα, μετά από το 2018 θα αρχίσουν να αυξάνονται. Προστατεύουμε απόλυτα το 90% των συνταξιούχων. Οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο 10%. Εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες πως για να επιτευχθεί η συμφωνία θα πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.