Τσίπρας: Δεν ζητάμε παρά να εφαρμοστεί η συμφωνία

«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής και λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος» είπε ο πρωθυπουργός

Το πρώτο κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών στην ΕΕ, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι “τα μνημόνια δεν έδωσαν λύση”, συγκροτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, με τους δύο πρωθυπουργούς, Αντόνιο Κόστα και Αλέξη Τσίπρα, να φιλοδοξούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, να βρουν περισσότερους υποστηρικτές στην ΕΕ.

Μετά από δυόμισι ώρες συνομιλιών οι κ. κ. Τσίπρας και Κόστα εμφανίστηκαν πολιτικά και ιδεολογικά αλληλέγγυοι σε θέματα οικονομίας, στο προσφυγικό, στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ, αλλά και στην προοπτική να σχηματιστεί ένα ευρύτερο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που να προωθήσει εναλλακτικές πολιτικές στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα του άφησε πίσω σοβαρά προβλήματα, όπως την αύξηση του χρέους από 97% στο 130% του ΑΕΠ, φτώχεια, ανεργία και κοινωνικά προβλήματα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες, αλλά ότι οι κανόνες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν, ενώ ο κ. Κόστα συμφώνησε κάνοντας λόγο για δομικά προβλήματα στην Eυρωζώνη που πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών.

Για το προσφυγικό, ο κ. Κόστα δήλωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε δημόσια, τόνισε ότι η Πορτογαλία με μικρό πληθυσμό και προβλήματα στην οικονομία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ άλλες χώρες με καλύτερη οικονομία και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αρνούνται.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην πέσει όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, γιατί -όπως είπε- πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα της Ελλάδας.

"Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε"

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πορτογάλλο ομόλογό του, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.

«Υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο να την τηρήσουν και οι δανειστές μας» είπε ο πρωθυπουργός. «Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής και λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση» τόνισε. 

Διαβάστε ακόμα: Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας και Πορτογαλίας 

Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά.

«Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε» είπε ο πρωθυπουργός.