Η 43χρονη αποφυλακίστηκε πριν από λίγο καιρό και επέστρεψε στην Κρήτη, προκαλώντας σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο τους συγγενείς του θύματος που ζουν εκεί
Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση της δολοφονίας του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλατζάκη το 2017 στη Σητεία της Κρήτης, βούλευμα που εξέδωσε η Εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας, το οποίο απαγορεύει στην 43χρονη χήρα να διαμένει μετά την αποφυλάκισή της στην Σητεία, όπου βρίσκονται οι συγγενείς του θύματος, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της αναίρεσης που έχει ζητήσει ο Άρειος Πάγος για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης με βάση την οποία έσπασε τα ισόβια.
Η απόφαση υπαγορεύει στη 43χρονη να μετακομίσει στην Αθήνα, προκειμένου να μην έχει καμία επαφή με την οικογένεια του θύματος, ενώ δεν είναι γνωστό, τι θα ισχύσει για το ανήλικο παιδί που έχει αποκτήσει η γυναίκα με τον άτυχο καρδιολόγο, το οποίο είχε επικαλεστεί στην απολογία της στο Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, ζητώντας την αποφυλάκιση της για να βρίσκεται στο πλευρό του. Η δικηγόρος της οικογένειας του καρδιολόγου, Κική Μπακιρτζίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», εξήγησε πως μετά την έφεση της εισαγγελέως, συνεδρίασε το Δικαστικό Συμβούλιο και κάλεσε σε ακρόαση την κατηγορουμένη.
Εκείνη υποστήριξε, πως έχει ένα ανήλικο παιδί και πως έχει δείξει καλή διαγωγή και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόθεσή της είναι να φύγει από την Κρήτη, καθώς αναγνωρίζει, ότι η παρουσία της προκαλεί την οικογένεια του συζύγου της. Έτσι, το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε, πως η δήλωση αυτή δείχνει μια ηθική μεταστροφή και κάλεσε τη 43χρονη να φύγει από την Κρήτη και να συνεχίσει να ζει στην Αθήνα.
Τον περασμένο Νοέμβριο το Εφετείο έκρινε την 43χρονη ένοχη, όχι για ηθική αυτουργία στην δολοφονία του συζύγου της απότον Βούλγαρο εραστή της, αλλά για απλή συνέργεια κι έτσι, αφού εξέτισε περίπου 5 χρόνια από την ποινή της, αφέθηκε ελεύθερη μετά από λίγες μέρες. Γι' αυτό ωστόσο το σκέλος της υπόθεσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει αναίρεση. Το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη η 43χρονη, αναμένεται να κριθεί τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η συνήγορος της οικογένειας του άτυχου καρδιολόγου.
Το χρονικό του άγριου φονικού
Tον Οκτώβριο του 2017 ο 62χρονος καρδιολόγος Χριστόδουλος Καλατζάκης εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον 42χρονο Βούλγαρο πρώην αστυνομικό. Το φονικό σημειώθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο εναντίον του καρδιολόγου. Η πρώτη βολή τον πέτυχε στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια και αφού το αυτοκίνητο του γιατρού είχε εκτραπεί από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου, ο 42χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο ακόμη φορές τον 62χρονο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχους τόσο τη 43χρονη χήρα του αδικοχαμένου γιατρού, όσο και τον 42χρονο πρώην εραστή της, επιβάλοντας και στους δύο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Για τη 43χρονη συμπατριώτισσά του η έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.
Η 43χρονη είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί, από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Τελικά, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχη τη 43χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε και αυτή σε ισόβια κάθειρξη.
Τον περασμένο Νοέμβριο η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 42χρονο Βούλγαρο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως και πρωτόδικα και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με τη 43χρονη «μαύρη χήρα» από τη Βουλγαρία κρίνοντας την ένοχη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, επιβάλλοντάς της τελικά ποινή κάθειρξης 15 ετών, με αποτέλεσμανα ανοίξει ο δρόμος για την αποφυλάκισή της.