"Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην Ελλάδα - Εργαζόμαστε για συμφωνία" η θέση της Ουάσινγκτον
Με το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ακλόνητος φίλος της Ελλάδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο, την ομογένεια, διπλωμάτες, αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνηση και προσκεκλημένους από την Ελλάδα.
Στην καθιερωμένη δεξίωση για τον εορτασμό της ημέρας της Ανεξαρτησίας και έχοντας στο πλευρό του τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις και έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες. Εκτίμησε όμως ότι η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ από αυτή την κρίση, γιατί ο λαός της είναι ανθεκτικός και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά και γιατί όπως πρόσθεσε, η συνεισφορά της ομογένειας είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση.
«Καλωσορίσατε στον Λευκό Οίκο» (είπε το Λευκός Οίκος και στα ελληνικά) και αφού αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, έκανε αναφορά και στο προσφυγικό επαινώντας την στάση που επιδεικνύουν οι Έλληνες.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τον ανθρωπισμό με τον οποίο όπως είπε έχει αγκαλιάσει ο ελληνικός λαός, αυτούς που έχουν ανάγκη. Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί, είμαστε φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ και οι κουλτούρες μας είναι συνδεδεμένες. Αυτή δεν είναι μια σχέση αναμεσά σε κυβερνήσεις» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα «είναι μια σχέση ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε οικογένειες» για να καταλήξει «Ζήτω η Ελλάς» (στα ελληνικά).
Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην Ελλάδα - Εργαζόμαστε για συμφωνία
Ερωτηθείς μετά το πέρας της ομιλίας, αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, απάντησε ότι «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγες ώρες πριν από την δεξίωση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είπε ότι «συνομιλήσαμε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα. Για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ασφαλώς για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, μετέφερε στον κ. Τσίπρα, μιλώντας εξ ονόματος και του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος». Επ’ αυτού σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στην συνέχεια, είπε ότι η τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό ήταν μακρά και κράτησε 45 λεπτά. Επίσης ότι ο κ.Τσίπρας πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πρόσθεσε επίσης ότι συνεργάζεται με την ελληνική κοινότητα σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του και υπογράμμισε ότι αυτό που ενώνει τους δύο λαούς, πέρα από τις δημοκρατικές αρχές, είναι οι κοινές αξίες.
Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στην δεξίωση, ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.