Ο Μεΐρ Νταγκάν πέθανε τον προηγούμενο Μάρτιο. Πρόλαβε όμως να κάνει αρκετές αποκαλύψεις...
Ο Μεΐρ Νταγκάν, πρώην αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και εγκέφαλος του μυστικού πολέμου εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται μετά τον θάνατό του, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σύμφωνα με τον Νταγκάν ανησυχεί περισσότερο για το προσωπικό συμφέρον του παρά για το εθνικό συμφέρον.
Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε αποσπάσματα από ανέκδοτες συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Μεΐρ Νταγκάν πριν από τον θάνατό του στις 17 Μαρτίου: "Γνώρισα πολλούς πρωθυπουργούς. Κανένας δεν ήταν άγιος. Όμως είχαν έναν κοινό σημείο: όταν το προσωπικό συμφέρον τους αντέβαινε στο εθνικό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον προκρινόταν. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για δύο απ' αυτούς: τον Μπίμπι και τον (Εχούντ) Μπαράκ".
Ο Μεΐρ Νταγκάν διηύθυνε τη Μοσάντ από το 2002 ως το 2010, επί Αριέλ Σαρόν, Εχούντ Όλμερτ και του Νετανιάχου. Είχε φανεί πολύ επικριτικός έναντι του Νετανιάχου.
"Ο Μπίμπι είναι ο χειρότερος ηγέτης που ξέρω", λέει στην Yedioth Ahronoth, "έχει την τάση, όπως και ο Εχούντ Μπαράκ, να θεωρεί τον εαυτό του τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα του κόσμου, μόνο που κανένας δεν καταλαβαίνει τι θέλουν πραγματικά".
Επανέρχεται επίσης στην αντίθεση του σε μια επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, την οποία εξέταζε το 2010 ο Νετανιάχου και ο Εχούντ Μπαράκ, που ήταν τότε υπουργός Άμυνας.
"Η υπόθεση εργασίας σύμφωνα με την οποία θα ήταν δυνατό να παραλυσει πλήρως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με μια στρατιωτική επίθεση είναι εσφαλμένη. Τέτοια στρατιωτική δυνατότητα δεν υφίσταται. Μπορούμε μόνο να το καθυστερήσουμε για περιορισμένο χρονικό διάστημα", λέει ο Νταγκάν.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε εμπιστευθεί στον Μεΐρ Νταγκάν την αποστολή να σαμποτάρει με όλα τα μέσα το ιρανικό πρόγραμμα για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την ατομική βόμβα.
Υπό την ηγεσία του Νταγκάν, η Μοσάντ φέρεται ότι εξόντωσε ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες, προκάλεσε εκρήξεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και εισήγαγε ηλεκτρονικούς "ιούς" όπως ο Stuxnet που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις συσκευές φυγοκέντρησης που εμπλουτίζουν το ουράνιο, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.
Η Μοσάντ ουδέποτε επιβεβαίωσε τις επιχειρήσεις αυτές.