Τουρκία: Μην ανησυχείτε, τώρα φτιάχνουμε κέντρα υποδοχής για τους μετανάστες

Άρχισαν οι εργασίες σε θέρετρα απέναντι από τη Χίο - Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κανάλι NTV, φαίνονται άδειες αλάνες...

Μετά την παραδοχή από ΕΕ και ΟΗΕ ότι ακόμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι η χώρα ετοιμάζει δύο κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που πρόκειται να επιστραφούν στη χώρα από την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. 

Αν και τα κέντρα θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα, ο δήμαρχος του του Τσεσμέ (επαρχία Σμύρνης) δήλωσε ότι άρχισαν εργασίες σε θέρετρο που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο. Σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγκίτς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Θα έχει σκηνές, στις οποίες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τους μετανάστες και να τους καταγράφουν, και χώρους υγιεινής. 

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στο γεγονός ότι τα κέντρα αυτά δεν είναι καταυλισμοί προσφύγων, αλλά χώροι από τους οποίους αυτοί που καταγράφονται θα μπορούν στη συνέχεια να στέλνονται σε καταυλισμους προσφύγων, το ταχύτερο δυνατόν. 

Αιρετοί αξιωματούχοι του Δικελί, βορειότερα και απέναντι από τη Λέσβο, έκαναν επίσης γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. 

Όμως εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.