Πώς τα παπούτσια του Μέσι προσέβαλαν τους Αιγύπτιους

Θύελλα αντιδράσεων από την δήλωση του σταρ του ποδοσφαίρου ότι θα χαρίσει ένα ζευγάρι για φιλανθρωπικό σκοπό

Την μήνη και την οργή πολλών Αιγυπτίων πολιτικών έχει προκαλέσει η δήλωση του Μέσσι σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι σκοπεύει να δωρίσει ένα από τα δικά του ζευγάρια παπουτσιών ποδοσφαίρου, προκειμένου να γίνει δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι, είμαι διάσημος» του τηλεοπτικού σταθμού από τη Σαουδική ΑραβίαMBC Masr. Εκεί δέχθηκε πρόταση για τη δωρεά από την παρουσιάστρια της εκπομπής και την αποδέχθηκε. Όμως, αυτή του η χειρονομία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς πολλοί ένιωσαν προσβεβλημένοι.

Για τους μουσουλμάνους, το πέταγμα του παπουτσιού είναι μια πολύ προσβλητική ενέργεια. Επίσης θεωρείται προσβλητικό ακόμη και να δείχνεις σε κάποιον τη σόλα του παπουτσιού σου.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής Σαΐντ Χασασίν, σε τηλεοπτική εκπομπή, έβγαλε τα παπούτσια του και είπε ειρωνικά ότι θα τα δωρίσει στην Αργεντινή.«Εμείς (οι Αιγύπτιοι) δεν εξευτελιστήκαμε κατά τη διάρκεια των επτά χιλιάδων χρόνων του πολιτισμού μας. Θα σε χτυπήσω με τα παπούτσια Μέσι», είπε ο Χασασίν στον αέρα της εκπομπής του και αμέσως έβγαλε και πέταξε τα παπούτσια του.

Προσβεβλημένος δήλωσε και ο αξιωματούχος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αιγύπτου, Αζμι Μεγκαχέντ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Δεν χρειαζόμαστε την ελεημοσύνη σου. Μέσσι, δώσε τα παπούτσια σου στη χώρα σου, η Αργεντινή είναι γεμάτη από φτωχούς". 

Φυσικά, υπήρχαν και πιο... μετριοπαθείς Αιγύπτιοι που προσπάθησαν να εξηγήσουν στους θιγμένους συμπατριώτες τους τα αυτονόητα: «Το πιο ανεκτίμητο αντικείμενο που ένας συγγραφέας έχει είναι το στυλό του…και το πιο ανεκτίμητο αντικείμενο που έχει ένας ποδοσφαιριστής είναι τα παπούτσια του», έγραψε στο Twitter του ο Αιγύπτιος πρώην διεθνής Αχμέντ Μίντο.