Εντυπωσιακά ευρήματα που όμως ρίχνουν φως στη σκοτεινή πτυχή της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας
Σε μία εντυπωσιακή αλλά μακάβρια ανακάλυψη έφτασαν οι αρχαιολόγοι μετά από ανασκαφές περίπου ενός αιώνα στο Φάληρο.
Σε έναν ομαδικό τάφο βρέθηκαν 1500 σκελετοί, στην πλειοψηφία τους δεμένοι πισθάγκωνα με αλυσίδες, τους οποίους οι αιρχαιολόγοι συχνά τους αναφέρουν ως «οι αιχμάλωτοι του Φαλήρου». Επίσης. εκτός από το γεγονός ότι οι σκελετοί ήταν αλυσοδεμένοι, οι νεκροί είχαν πεταχτεί μέσα στους λάκκους με τα πρόσωπα προς τα κάτω, γεγονός εξαιρετικά παράδοξο για τα ήθη των αρχαίων.
Επιπλέον, το ένα τρίτο των σκελετών βρέθηκαν μέσα σε πιθάρια και ανήκουν σε βρέφη και παιδιά. Περίπου 5% είναι αποτεφρωμένοι ενώ ένας σκελετός βρέθηκε μέσα σε ξύλινη βάρκα που χρησιμοποιήθηκε ως φέρετρο.
Σκελετοί παιδιών και βρεφών σε πιθάρια
Η ομαδική ταφή τοποθετείται χρονικά μεταξύ του 8ου και του 5ου αιώνα προ Χριστού, μια ταραγμένη περίοδο η οποία όμως έθεσε τις βάσεις για τη εγκαθίδρυση της Αθηναϊκής δημοκρατίας.
Οι συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι σκελετοί προβληματίζει ττην διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτήν την σκοτεινή πτυχή της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας.
Μάλιστα, το Forbes έκανε αφιέρωμα στην Νεκρόπολη του Φαλήρου και σημειώνει στον τίτλο πως "Οι αρχαιολόγοι μελετώντας τους αλυσοδεμένους σκελετούς της αρχαίας Ελλάδας προσπαθούν να κατανοήσουν την άνοδο της Αθήνας".
Ένας από τους σκελετούς που βρέθηκαν με το πρόσωπο στο χώμα
Παράλληλα, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν για τη ζωή των παιδιών την εποχή εκείνη από τους μικρούς σκελετούς που βρέθηκαν μέσα στα πήλινα αγγεία, για τις διατροφικές συνήθειες των απλών κατοίκων της Αθήνας και τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν.
Πάντως, τα συμπεράσματα θα αργήσουν να βγουν καθώς οι 1.500 σκελετοί πρέπει να καθαριστούν, τα οστά να απογραφούν και να προσδιοριστεί η ηλικία του θανάτου και το φύλο τους καθώς και οι όποιες παθολογικές καταστάσεις σχετίζονται.
Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, όπως και η συσχέτιση των σκελετών με το αρχαιολογικό τους πλαίσιο.