Αναζητείται βιώσιμη λύση γιατί το πρόβλημα έχει οξυνθεί δραματικά
Ένα σοβαρότατο, παράπλευρο πρόβλημα με την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού έχει προκύψει στα ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των ροών των προσφύγων: η διαχείριση των αποβλήτων των προσφύγων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΕΚΑ έχουν ανακοινώσει ότι αναζητούν άμεσα μια βιώσιμη λύση καθώς το πρόβλημα έχει οξυνθεί δραματικά.
Ενδεικτικό είναι ότι στη Λέσβο, το νησί που έχει δεχτεί το 65% περίπου των προσφύγων που περνούν προς την Ευρώπη, τα απόβλητα αγγίζουν τα 4.000 κυβικά μέτρα. Για την ώρα τα απόβλητα αυτά βρίσκονται σε στεγασμένο οικόπεδο, αλλά αποτελούν μια υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα. Τα παλαιότερα μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να αλλοιώνονται δεδομένου ότι τα παλαιότερα από αυτά έχουν ήδη αρχίσει να αλλοιώνονται.
Ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου, όπου σύμφωνα με τα στατιστικά που υπάρχουν μέχρι σήμερα, περίπου 75.000 τουρίστες θα επισκεφτούν το νησί, το πρόβλημα διογκώνεται.
Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος αποβλήτων ανά πρόσφυγα ξεπερνά τα 3 κιλά κάθε εβδομάδα. Έτσι, κάθε μέρα παράγονται 20 τόνοι προσφυγικών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα: τα σκάφη και τα σωσίβια, σκηνές, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ισοθερμικές ενδυμασίες, εξωλέμβιες μηχανές και κατεστραμμένα ήδη ρουχισμού, φάρμακα, υπολείμματα τροφών και άλλα σκουπίδια όπως συσκευασίες ή τα μπουκάλια του νερού και των ειδών υγιεινής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου από το σύνολο των αποβλήτων του δεκαμήνου Μάιος 2015-Φεβρουάριος 2016 οι 6.500 τόνοι ήταν ανακυκλώσιμα υλικά.
Σχετικά με τις λέμβους, εξετάζεται η λύση της μεταφοράς τους σε εργοστάσιο της Ιταλίας, το οποίο όμως ζητά 500 ευρώ ανά τόνο και προεπεξεργασία των αποβλήτων.
Το συνολικό κόστος για τη μεταφορά και την επεξεργασία των λέμβων ανέρχεται σε 50.000 ευρώ αυτή τη στιγμή.