Μέρκελ: Μένουν ακόμη πολλά πράγματα προς διευθέτηση με την Τουρκία

"Συγκρατημένη αισιοδοξία" για την επίτευξη συμφωνίας με την Άγκυρα εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα "συγκρατημένη αισιοδοξία" πριν από τις διαπραγματεύσεις για μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως απομένουν "πολλά πράγματα προς διευθέτηση".

"Συμφωνώ με την εκτίμηση του προέδρου του Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ) ο οποίος κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, επιμένοντας στη λέξη συγκρατημένη", δήλωσε. "Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα προς διευθέτηση, μας περιμένουν εντατικές συνομιλίες", πρόσθεσε η Μέρκελ.

"Η Γερμανία θα δεσμευθεί με πολύ έντονο τρόπο. Διότι πρέπει πρώτα απ' όλα να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα", τόνισε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας η οποία διήρκησε 45 λεπτά, πηγή από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι υπάχρει "πλήρης σύγκλιση απόψεων" ανάμεσα στους τρεις ηγέτες ενώ ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη". 

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική και - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.