Μετατρέποντας λύματα και περιττώματα σε ενέργεια
Τα περιττώματα δεν είναι... περιττά. Σε αυτό πίστεψαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) και αναζήτησαν τρόπους να μετατρέψουν τα περιττώματα ανθρώπων και ζώων (ούρα και κόπρανα) σε μια χρήσιμη πηγή παραγωγής πολύτιμης ενέργειας.
Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο βακτήρια με ενεργό ηλεκτροχημικό δυναμικό παράγουν ενέργεια τρώγοντας.
Αν η τεχνική αυτή επιτύχει εφαρμογή ευρείας κλίμακας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικές αποδόμησης αποβλήτων και λυμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Όπως γράφει το Virginia Tech News, για τη σχετική δημοσίευση των επιστημόνων που έγινε στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις μεταβολικές διαδρομές βακτηρίων διαφορετικών ειδών και ανακάλυψαν ότι η συσχέτιση δύο διαφορετικών υποστρωμάτων θα μπορούσε να παραγάγει περισσότερη ενέργεια απ” ότι εάν αυτά λειτουργούσαν χωριστά.
«Ο εντοπισμός των βακτηρίων αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμο τρόπο και την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (πχ βιολογικοί καθαρισμοί)» αναφέρει ένας εκ των ερευνητών, ο επίκουρος καθηγητής μηχανικής βιολογικών συστημάτων, Ζουέιγιανγκ Φενγκ.