Η φοροδιαφυγή και η φοροαπάτη δημιουργούν προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και ισχυρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, τονίζει ο Γ. Πιτσιλής
“Το μήνυμα είναι ένα, με δύο αποδέκτες: Υγιής φορολογικός ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των κρατών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων. Διότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν είναι μόνο υπέρ του δημοσίου ταμείου, με την προστασία των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και υπέρ της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και λοιπών φορολογουμένων που πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο 12o Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
“Η φοροδιαφυγή και η φοροαπάτη δημιουργούν, εκτός από προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, και ισχυρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων”, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “η ΓΓΔΕ, η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, συμμετέχοντας στα φόρα και του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετοιμάζει τις υποδομές της, για να μπορέσει και να υποδεχθεί τον όγκο της πληροφορίας, που αναμένεται να υποδεχθεί, αλλά και να αποστείλει αντίστοιχο όγκο πληροφοριών προς τις συνεργαζόμενες φορολογικές διοικήσεις, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και αποδοτικά ο όγκος της πληροφορίας, που θα ληφθεί, μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών”.
Ο γενικός γραμματέας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης και αυτονομίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ).
“Το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σύντομα και με αυτό επιχειρείται μία πολύ σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην πολιτική του τόπου, καθώς για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Και τούτο, με σκοπό να λειτουργήσει ανεπηρέαστα από κομματικές και πολιτικές και επιρροές και να επιτελέσει απρόσκοπτα τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, με μόνο στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος”, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ανεξαρτησία δεν σημαίνει βεβαίως έλλειψη λογοδοσίας, η οποία πλέον αναβαθμίζεται και θα παρέχεται προς τη Βουλή των Ελλήνων.
Αναφερόμενος στη χρηστή φορολογική διακυβέρνηση και το ελεγκτικό έργο, είπε ότι είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η ορθή και δίκαιη ερμηνεία και η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από τη μία πλευρά και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος από την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν αντιτιθέμενες έννοιες, αλλά, αντιθέτως, η πρώτη αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης. “Το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μόνο από την ορθή και δίκαιη ερμηνεία και εφαρμογή των φορολογικών νόμων, διότι η κοντόφθαλμη λογική, να καταλογίσω τώρα και να εισπράξω όσα περισσότερα μπορώ, είναι αυτή που καθιστά τη χώρα μας μη ελκυστική σε εγχώριες επενδύσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό και, τελικά, συρρικνώνει τη φορολογική βάση, επαυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση πρέπει να δείχνει ανοχή στη φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή. Σε αυτόν τον τομέα, η φορολογική διοίκηση πρέπει να είναι αμείλικτη και να μπορεί να επιτελεί το έργο της ανεξαρτήτως ονομάτων και καταστάσεων”, πρόσθεσε.
“Μεγάλη πρόοδος στον τομέα αυτόν έχει συντελεστεί και εξακολουθεί να συντελείται τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρηστή φορολογική διακυβέρνηση, η πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, κινείται σε δύο άξονες αφενός η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού αφετέρου η λήψη μετρων, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι τρίτες, μη κοινοτικές, χώρες να εφαρμόζουν ελάχιστα πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης στο φορολογικό τομέα”, ανέφερε ακόμα, και συμπλήρωσε πως στο σχεδιασμό της ΓΓΔΕ, ει δυνατόν από το 2017, βρίσκεται η ίδρυση Φορολογικής Ακαδημίας, για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση τόσο των νέων, όσο και των υφιστάμενων στελεχών της φορολογικής διοίκησης.