Κόντρα Τσίπρα-Τουσκ στο Twitter για τα κλειστά σύνορα

"Δεν είναι μονομερής ενέργεια", υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - "Να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν" τις κοινές αποφάσεις τον καλεί ο πρωθυπουργός

Κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξέσπασε στο Twitter, αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από δύο αναρτήσεις του Ντόναλντ Τουσκ, με τις οποίες “ευχαριστούσε” τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους για να μην δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μονομερείς κινήσεις, αλλά για κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών.

“Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έφτασαν στο τέλος τους. Δεν είναι ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ”, ανέφερε σε ανάρτησή του Τουσκ, συνεχίζοντας: “Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της αναλυτικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”.

Οι αναρτήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που απάντησε επίσης μέσω Twitter, αναφέροντας σε διαδοχικά tweets του: “O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο @eucopresident κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν”.

Αποστάσεις από Τουσκ κρατά η Μέρκελ

Σαφείς αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επικρίνοντας το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής και προειδοποιώντας ότι "το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση". Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

"Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά γι' αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: "Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα", αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. "Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση", κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Der Tagesspiegel.

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά και τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).