Οι επιστήμονες επενδύουν στις ιδιότητες του βιοφωσφορισμού
Το φως του μέλλοντος θα προέρχεται όχι από λάμπες αλλά από ζωντανούς οργανισμούς! Η ιδιότητα του βιοφωσφορισμού έχει παρατηρηθεί σε οργανισμούς εδώ και πολλά χρόνια αλλά πλέον οι επιστήμονες «επενδύουν» σε αυτή ως μια σημαντική πηγή παροχής φωτεινής ενέργειας για το μέλλον.
Η νεοφυής εταιρεία Glowee αποφάσισε να κάνει πράξη τη νέα αυτή τεχνολογία. Και ποια καταλληλότερη πόλη από την Πόλη του Φωτός, το Παρίσι;
Ήδη η εταιρεία άρχισε να διαθέτει βιοφωσφορικούς λαμπτήρες με βακτήρια για τον φωτισμό βιτρινών καταστημάτων και πινακίδων στους δρόμους.
Στόχος της Glowee είναι, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Παρίσι κατά 20%.
Η βιοφωταύγεια ή αλλιώς στον βιοφωτισμός, είναι το φως που εκπέμπεται από διάφορους ζωντανούς οργανισμούς όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες και θαλάσσια είδη. Ο φωσφορισμός αυτός οφείλεται στην οξείδωση της πρωτεΐνης λουσιφερίνης.
Με νόμο στη Γαλλία τα καταστήματα απαγορεύεται να φωτίζουν τις βιτρίνες τους από τη μια ως τις επτά το πρωί ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να περιοριστεί η φωτορρύπανση.
Το πρόβλημα με τους λαμπτήρες αυτούς είναι για την ώρα η πολύ μικρή διάρκεια ζωής τους: μόνον λίγες ημέρες. Ωστόσο η εταιρεία εργάζεται ώστε να κατασκευάσει ειδικά μεταλλαγμένα βιοφωσφορίζοντα βακτήρια που θα ενεργοποιούν την ιδιότητα τους αυτή μόνον τη νύχτα. Έτσι, τα βακτήρια θα εξοικονομούν ενέργεια τη μέρα και τα θρεπτικά συστατικά θα λειτουργούν περισσότερο.