Τσίπρας: Παίρνουμε μια απόφαση και κάποιοι δεν την εφαρμόζουν

Είπε ακόμη ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και «πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση»

«Όλοι πρέπει να εφαρμόσουμε τις κοινές μας αποφάσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας στη δήλωση που έκανε μόνο στα αγγλικά υπογράμμισε ότι: «Mεταξύ των δύο συνόδων υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλες τις χώρες».

Είπε ακόμη ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και «πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μετεγκατάσταση σημειώνοντας: «Να επιταχύνουμε τον καταμερισμό προσφύγων στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει αρχές και αξίες και πρέπει να λειτουργήσει βάσει αυτών, με αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει όλοι να τους σεβαστούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έχει σειρά διμερών επαφών. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επιπλέον, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας, με ώρα έναρξης 13:30 (ώρα Ελλάδας). Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.