Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος και τι απαντά το Μαξίμου και ο άμεσα εμπλεκόμενος υπουργός
Αμείωτη συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Βήματος - Σταύρου Ψυχάρη και κυβέρνησης.
Μετά το δημοσίευμα για το μυστικό ραντεβού του εκδότη με τον πρωθυπουργό και τη... γάτα Ιμαλαΐων που ήταν ο μοναδικός μάρτυρας, το «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έκανε ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε επικοινωνία με την εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, για υπόθεση που η δικαστικός χειριζόταν και είχε να κάνει με δραστηριότητες του κ. Βγενόπουλου.
Η κα Τσατάνη, με έγγραφό της που αποκαλύπτει η εφημερίδα, κατηγορεί τον υπουργό πως έφτασε στο σημείο να την απειλήσει με «άγριο πόλεμο» προκειμένου η ίδια να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι "παράνομα" στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου... ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου... και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου», αναφέρει στην καταγγελία της η δικαστικός.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, πριν από το επίμαχο τηλεφώνημα. Η κα Τσατάνη ισχυρίζεται πως ζήτησε τη συνάντηση μετά τις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της στη Βουλή, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικού πραξικοπήματος.
«Πιεστικά μου ζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όμως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα επί λέξει μου εδήλωσε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν την σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτήματός μου προς συσχέτιση με συναφή την οποία χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του», αναφέρει η κα Τσατάνη.
Η αναφορά της εισαγγελέως Τσατάνη κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 του ίδιου μήνα έγινε γνωστή η δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την επίμαχη δικογραφία. Πριν μερικές μέρες, την 1η Μαρτίου, έγινε γνωστό πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως για τον τρόπο χειρισμού της επίμαχης δικογραφίας.
Τι απαντά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Άμεση ήταν η απάντηση του εμπλεκόμενου -σύμφωνα πάντα με το «Βήμα»- αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι η κα Τσατάνη επισκέφτηκε το γραφείο του «με δική της πρωτοβουλία» προκειμένου αυτός να τη συμβουλεύσει και να την βοηθήσει.
«Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της.
Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψης της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.
Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη.
Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού.
Γεροβασίλη: Ο κατήφορος συνεχίζεται
Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για «κατήφορο που συνεχίζεται».
«Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
Τι υποστηρίζει ο Ψυχάρης πως του ζήτησε ο Τσίπρας
Ο Σταύρος Ψυχάρης στο άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγές στο επιτελείο των εφημερίδων του και του Mega, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2014, την εκδίωξη βασικού σχολιαστή του Mega επειδή η ηγεσία του κόμματος εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος μεροληπτούσε εναντίον του Τσίπρα.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση συγκεκριμένου πολιτικού συντάκτη στο Mega, καθώς και την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής», όπως καταγγέλλει ο κ. Ψυχάρης.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ, υποστηρίζει ο εκδότης.