Μετά το μυστικό δείπνο
Στον αέρα είναι ακόμη τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αφού και χθες το ΔΝΤ δήλωσε ανυποχώρητο από τις απαιτήσεις του για μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018.
Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) δήλωναν χθες αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση στην ελληνική αξιολόγηση. Κανείς ωστόσο δεν δεσμεύτηκε όμως για τον χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου των δανειστών. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στη Βουλή είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Το μυστικό δείπνο της Τέταρτης στις Βρυξέλλες έληξε με όλους να μιλούν για σύγκλιση απόψεων της ευρωπαϊκής τρόικας με το ΔΝΤ εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι μεγάλες διαφορές παραμένουν.
Η ΕΕ εκτιμά ότι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018 θα απαιτήσει από την Ελλάδα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ ανεβάζει αυτόν τον λογαριασμό στα 8,5 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν ζητά τίποτα περισσότερο από αυτό που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού και ενδεχομένως να πιέζει για μεγάλο κούρεμα του χρέους ώστε τελικά να πειστεί να χαμηλώσει τα μέτρα που ζητάει.
Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις. «Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα.
Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από την επίτευξη των «πολύ φιλόδοξων» συμφωνημένων στόχων.
Πάντως, παρά το χάσμα που, όπως φαίνεται, παραμένει μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ στα δημοσιονομικά, ο Ράις προανήγγειλε έγκαιρη επιστροφή του ΔΝΤ και των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για «καλή πρόοδο» στο χθεσινό «μυστικό δείπνο» των θεσμών.
Όπως τόνισε, «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε τίποτα επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό που συμφωνήθηκε ήταν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.